Mladim škodujejo sladke pijače, mladostniki pa ob tem pojedo premalo sadja in zelenjave ter so premalo telesno dejavni. Foto: Reuters
Mladim škodujejo sladke pijače, mladostniki pa ob tem pojedo premalo sadja in zelenjave ter so premalo telesno dejavni. Foto: Reuters
Težave s težo
Okoli 80 odstotkov mladostnikov, ki postanejo predebeli, naj bi imeli težave s težo tudi kot odrasli. Foto: Pixabay

Gauden Galea, direktor WHO-jevega oddelka za nenalezljive bolezni, med katere spada tudi debelost, je dejal, da poročilo prikazuje "žalostno sliko", poroča britanski Guardian.

Poročilo o debelosti pri mladostnikih, ki so ga za WHO sestavili raziskovalci na Univerzi St. Andrews na Škotskem, kaže, da je štiri odstotke mladostnikov po Evropi predebelih, 19 odstotkov pa jih je predebelih oziroma imajo čezmerno težo. Najvišji deleži so predvsem na jugu Evrope.

Bogatejši jedo več sadja
Leta 2014 je le 38 odstotkov mladostnikov, starih 11, 13 in 15 let, iz 40 držav in pokrajin po Evropi dejalo, da vsak dan jedo sadje, trije odstotki pa so dejali, da sadja nikoli ne jedo. Fantje ob tem pojedo precej manj sadja kot dekleta, z odraščanjem pa uživanje sadja upada.

Več sadja pojedo mladi iz premožnejših družin, kar velja za vse države. 36 odstotkov mladih naj bi vsak dan jedlo zelenjavo, pet odstotkov pa jih je dejalo, da je nikoli ne jedo.

Premalo telesne dejavnosti
Poleg tega, da se slabo prehranjujejo, mladi tudi preveč časa presedijo, v večini primerov pred računalniškim zaslonom. Okoli 60 odstotkov budnega časa preživijo sede, opozarja poročilo. Stopnje telesne dejavnosti so nizke in se nižajo z odraščanjem mladostnikov.

Kaže, da so običajne oblike telesnih dejavnosti, kot so hoja, kolesarjenje ali aktivno igranje, večinoma izginili iz življenja mladostnikov, je dejala koordinatorica raziskave Joanna Inchley.

Vse debelejši tudi na Vzhodu Evrope
Direktorica WHO-ja za Evropo Zsuzsanna Jakab je dejala, da je posebej skrb vzbujajoče, da je debelosti vse več tudi na Vzhodu Evrope, kjer so bile stopnje tega, zgodovinsko gledano, nizke. Vlade je pozvala k ukrepom na tem področju.

Kot je poudarila Joanna Inchley, so visoke stopnje čezmerne telesne teže in debelosti pomembna javnozdravstvena skrb. Debeli mladi ljudje bolj tvegajo razvoj kroničnih stanj, imajo tudi več psiholoških težav v obliki nižje samozavesti, depresije in družbene osame.

Gauden Galea iz WHO-ja ob tem opozarja, da večina mladih debelosti ne preraste. Okoli 80 odstotkov mladostnikov, ki postanejo predebeli, bodo imeli težave s težo tudi kot odrasli, je dejal.