Foto: AP
Foto: AP

Pojasnili so, da ne poznajo nobenih objavljenih znanstvenih podatkov o tem.

Dodali so, da niso videli niti nobenega poročila o negativnih učinkih, ki bi ga napisali zdravniki, ki so zdravili ljudi s covidom-19. "Zdaj, na podlagi trenutno dosegljivih informacij, WHO ne svari pred uporabo ibuprofena," so sporočili v izjavi, a ob tem poudarili, da se morajo bolniki zavedati znanih stranskih učinkov zdravila.

V torek je tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier dejal, da WHO ljudem, ki sumijo na okužbo z novim koronavirusom, svetuje, naj brez posveta z zdravnikom ne vzamejo zdravila ibuprofen. Svetoval jim je, da v primeru suma vzamejo paracetamol.

Ob tem je poudaril, da sicer še ni novih študij, ki bi dokazovale povezavo med jemanjem ibuprofena in višjo smrtnostjo ter da strokovnjaki to še preverjajo.

Beovićeva priporoča paracetamol

Javnost je pretekli konec tedna vznemiril tvit francoskega ministra za zdravje, ki je odsvetoval jemanje protivnetnih zdravil, kot je ibuprofen. Podobno je priporočil vodja francoskega inštituta za javno zdravje Jerome Salomon, ki je odsvetoval jemanje nesteroidnih antirevmatikov, med katere spadata še acetilsalicilna kislina in diklofenak.

Pri Guardianu so zapisali, da naj bi bilo protivnetno zdravilo nevarno zato, ker naj bi zmanjševalo odziv imunskega sistema telesa.

V torek je Bojana Beović, ki vodi strokovni del v slovenskem kriznem štabu, dejala, da se glede ibuprofena v stroki pojavljajo mnenja, da bi lahko nekatera zdravila za lajšanje bolečin in vročine slabo vplivala na potek bolezni.

A ne gre za izsledke raziskav, temveč za mnenja, ki temeljijo na preteklih raziskavah ali na mehanizmu delovanja zdravila.

Ibuprofen je zdravilo, ki ga lahko zamenjamo z drugimi protibolečinskimi zdravili, kadar je to smiselno. A ker se ga da kupiti brez recepta, bi lahko predstavljal nevarnost, zato Beovićeva priporoča, naj si bolniki raje pomagajo s paracetamolom.