Virus je zdaj prisoten v 60 državah v svetu, najhuje prizadeta pa je Brazilija, kjer so našteli več kot 1,5 milijona okužb. Foto: Reuters
Virus je zdaj prisoten v 60 državah v svetu, najhuje prizadeta pa je Brazilija, kjer so našteli več kot 1,5 milijona okužb. Foto: Reuters

Zaradi politike, ki je v 70. letih prejšnjega stoletja opustila bolj sistematičen nadzor komarjev, bi se ta virus lahko hitro razširil in ustvaril "pomembno grožnjo zdravju v svetu," je ob odprtju letne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) izjavila generalna direktorica te organizacije Margaret Chan.

Virus naj bi večinoma prenašali dve vrsti komarjev iz družine aedes, širi pa se lahko tudi s spolnimi stiki.

"Zika nam kaže tudi skrajne posledice tega, da nismo dosegli univerzalnega dostopa do izobraževanja na področju spolne vzgoje in načrtovanja družine," je še opozorila Chanova in dodala, da imajo Latinska Amerika in Karibi, ki so bili z virusom Zika še posebej prizadeti, "najvišji delež neželenih nosečnosti v svetu".

Virus naj bi pri nosečnicah povzročal mikrocefalijo pri njihovih otrocih, ki imajo potem manjšo glavo in možgane, s tem pa velike težave v razvoju. Lahko povzroči tudi nevarno nevrološko motnjo Guillain-Barrejev sindrom, ki vodi v šibkost mišic rok in nog oziroma v ohromitve. Odkrili so tudi povezavo med virusom Ziko in mielitisom, ki povzroča paralizo.

Cepivo ne obstaja, zato le nasveti
Virus je zdaj prisoten v 60 državah v svetu, najhuje prizadeta pa je Brazilija, kjer so našteli več kot 1,5 milijona okužb. Od začetka izbruha v lanskem letu so zaznali tudi 1.400 primerov mikrocefalije.

"Ker cepivo ne obstaja in ker nimamo zanesljivih in široko dostopnih diagnostičnih testov, da bi lahko zaščitili ženske v rodni dobi, lahko dajemo le nasvete," je opozorila Chanova. "Izogibajte se pikom komarjev, odložite nosečnost, ne potujte na območja, kjer se prenaša okužba," je še dodala generalna direktorica WHO-ja.