Ena izmed mogočih rešitev pri pomanjanju darovalcev je zakonska ureditev, po kateri bi bil darovalec vsak, ki se ne izreče proti temu. Foto: Pixabay
Ena izmed mogočih rešitev pri pomanjanju darovalcev je zakonska ureditev, po kateri bi bil darovalec vsak, ki se ne izreče proti temu. Foto: Pixabay
Slovenija Transplant
Pri Slovenija Transplant menijo, da je razlog za pomanjkanje darovalcev tudi pomanjkanje informacij. Foto: MMC RTV SLO/Slovenija Transplant

Darovanje organov po smrti je najvišja oblika pomoči sočloveku, poudarjajo v zavodu Slovenija Transplant, zato je pomembno, da posameznik o tem razmišlja že zdaj in s svojo odločitvijo izboljša ali celo reši življenje. V zavodu ob tem poudarjajo, da je zdravljenje s presaditvijo zelo uspešna metoda zdravljenja pri dokončni odpovedi organa, kadar so vsi drugi pristopi zdravljenja izčrpani. Vendar se v Sloveniji, tako kot tudi v preostalih državah sveta, spoprijemamo s pomanjkanjem primernih organov za presaditev oz. pomanjkanjem darovalcev.

"Po zadnjih podatkih je na čakalni listi 236 čakajočih oz. bodočih prejemnikov, med katerimi nekateri tega žal tudi ne dočakajo. Po podatkih UKC-ja je bilo med letoma 2012 in 2017 takih primerov od sedem do deset na leto," je povedala direktorica zavoda Slovenija Transplant Danica Avsec. Slovenci smo po njenih navedbah podpovprečno opredeljeni za darovanje organov. V register darovalcev je namreč vpisanih le 0,5 odstotka prebivalcev.

V Sloveniji največ presaditev srca na milijon prebivalcev
Ta problematika pa bi se lahko po njeni oceni izboljšala tudi z možnostjo elektronskega vpisa v register. "Verjamemo, da bomo z novimi sistemi lahko izboljšali dostopnost, prijaznost in tudi informiranost ter posledično rešili še marsikatero življenje," je dejala. Številni prebivalci se namreč po njeni oceni za darovanje organa po smrti ne odločijo predvsem zaradi pomanjkanja informacij. Ob tem je poudarila, da v Sloveniji opravimo 15 presaditev srca na milijon prebivalcev, kar je največ na svetu. V državi sicer opravimo največ presaditev ledvic, narašča pa tudi trend presaditve jeter.

Direktorica zavoda je za zajezitev problematike glede pomanjkanja darovalcev organov napovedala tudi prizadevanje za spremenitev zakona za čisto domnevno privolitev. Vsak odrasel prebivalec bi tako po smrti avtomatično postal darovalec organov, če se v času življenja ne opredeli nasprotno. Do zdaj ima tak zakon 23 držav.

Zavod Transplant je elektronsko opredelitev uvedel v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo. Osebe, ki bi želele po smrti postati darovalec organov, pa se lahko v register z enostavnim postopkom vpišejo prek spletnega mesta eUprava. Polonca Blaznik z ministrstva za javno upravo je povedala, da je bil ta projekt tudi za ministrstvo nekaj posebnega. "Mi se pravzaprav ves čas ukvarjamo s suhoparnimi upravnimi postopki, tokrat pa je bila zadaj storitev, ki posega v širšo družbo, na humanitarno področje, in na koncu gre dejansko za pomoč sočloveku. Možnost, da nekomu rešiš življenje," je dejala.

Vpis med darovalce organov po spletu
Vpis med darovalce organov po spletu