Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Bistvo primarnega zdravstvenega varstva je skrb za ljudi ter nudenje podpore in pomoči pri ohranjanju in krepitvi zdravja posameznikov in skupnosti in ne zgolj zdravljenje bolezni, je v poslanici ob svetovnem dnevu zdravja izpostavil minister za zdravje Aleš Šabeder.

Na ministrstvu za zdravje bodo letošnji svetovni dan zdravja zaznamovali z nacionalno konferenco z naslovom Zdrava povezava ‒ Združujemo moči za zdravje ljudi. Na njej bodo predstavili programe in projekte, ki jih sofinancira ministrstvo in jih izvajajo nevladne organizacije. Njihovi programi dopolnjujejo delovanje javnih služb, saj so nevladne organizacije bližje ljudem in bolje razumejo potrebe najbolj ranljivih skupin prebivalstva.

Za zdravje lahko veliko naredimo z zdravim življenjskim slogom, na kar so opozorili tudi v društvu za zdravje srca in ožilja ter zvezi društev diabetikov in izpostavili dejavnike tveganja, ki izvirajo iz načina življenja in predstavljajo nevarnost za pojav kroničnih nenalezljivih bolezni, kot je sladkorna bolezen.

Slovenija v zgornjem delu EU-ja

Pogosto uživanje sadja in zelenjave ter ukvarjanje s športom pomembno vplivata na oceno splošnega zdravstvenega stanja. Slovenija se po deležu prebivalcev, ki uživajo sadje vsaj enkrat dnevno, uvršča na sedmo mesto, po deležu tistih, ki vsaj enkrat dnevno uživajo zelenjavo, pa na deveto med državami članicami EU-ja.

V letu 2017 se je v običajnem tednu rekreiralo najmanj tri ure na teden šest prebivalcev Slovenije od desetih, kar je več od evropskega povprečja, ki znaša 45 odstotkov. Slovenijo je to uvrstilo na deveto mesto v EU-ju.

Kot je poročal Radio Slovenija je pri nas delež zadovoljnih s svojim zdravstvenim stanjem nekoliko manjši od povprečja Evropske unije. Kot zelo dobro ali dobro ga je ocenilo 65 odstotkov, v EU-ju je povprečje 70 odstotkov, pravi Martina Stare s statističnega urada.

"Največ takšnih, ki so svoje zdravje ocenili kot zelo dobro ali dobro, je bilo na Irskem, najmanj v pa v Litvi in Latviji," je povedala.

Na Irskem je delež več kot 80 odstoten, v Latviji pa je samo 44 odstotkov zdravstveno stanje ocenilo kot dobro. Dobro zdravje je povezano tudi s splošnim zadovoljstvom v življenju, kar potrjujejo tudi statistični podatki.

Na zdravje vpliva tudi življenjski slog, zelenjava in sadje sta pogosteje na jedilnikih tistih, ki zdravje ocenjuje kot dobro.

Pravica do zdravstvenega varstva je temeljne človekove pravica