Alkoholizem je najpogostejša oblika zasvojenosti v Sloveniji. Foto: Pixabay
Alkoholizem je najpogostejša oblika zasvojenosti v Sloveniji. Foto: Pixabay

Kot pravijo organizatorji akcije, čezmerno pitje uničuje skupnosti in družine, vodi v zasvojenost, revščino in nasilje. Poudarili so, da z akcijo želijo osvetliti trpljenje, ki ga alkohol povzroča v slovenski družbi, in ljudem pomagati v boju proti alkoholizmu. Alkohol je vzrok tudi tretjine vseh prometnih nesreč z smrtnim izidom.

Karitas akcijo tradicionalno organizira v postnem času, ki je za vernike čas odrekanja in skromnosti. Pozivajo vse sodelujoče v akciji, naj ta čas izkoristijo za skupinsko opuščanje slabih navad in pomoč bližnjim v boju proti alkoholizmu.

Alkohol je najpogostejši razlog prometnih nesreč z smrtnim izidom. Foto: BoBo
Alkohol je najpogostejši razlog prometnih nesreč z smrtnim izidom. Foto: BoBo

Prizadetih milijon Slovencev

Na nacionalnem inštitutu za zdravje predvidevajo, da v Sloveniji kar 250 tisoč ljudi čezmerno pije alkohol. Če upoštevamo ocene strokovnjakov, ki jih je za Televizijo Slovenija zbrala Anka Pirš, so zaradi enega alkoholika čustveno in vedenjsko prizadeti najmanj štirje ljudje. To pomeni, da zaradi alkoholizma posredno v Sloveniji trpi milijon ljudi.

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč znaša že skoraj deset odstotkov, je za STA povedala v. d. direktorice agencije za varnost prometa Vesna Marinko. Povprečna stopnja alkoholiziranosti pri povzročiteljih prometnih nesreč je lani po njenih besedah znašala kar 1,5 promila. Glede na to je pozvala k treznosti v prometu.

Neregistrirana prodaja

V Sloveniji je bila registrirana poraba čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let, leta 2018 deset litrov. Poleg registrirane porabe pa je za našo državo velika težava tudi obsežna neregistrirana poraba alkohola iz domače proizvodnje, ki po neuradnih podatkih številko poveča še za tretjino.

Pitje alkohola lahko vpliva na vsak organ v telesu, povzroča rakava obolenja, oslabi posameznikov imunski sistem in pomembno vpliva na slabšanje srčno-žilnega sistema. Novejše raziskave kažejo, da z vsakim popitim kozarcem že tvegamo škodljive posledice. "Da je kozarec vina dober za zdravje, je le mit," je poudarila Karmen Henigsman z NIJZ-ja.

Kljub jasni zakonodaji po alkoholu Slovenci pogosto posežemo v najstniških letih, zaradi njegove lahke dostopnosti. Pobudniki akcije zato pozivajo, da še posebno pozornost posvetimo vplivu svojega vedenja na najmlajše družinske člane.

Akcijo organizirajo že 15. leto zapored v njej pa poleg Slovenske karitas sodelujejo še Nacionalni inštitut za javno zdravje, zavoda Varna pot in Vse bo v redu, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, društvo Žarek upanja, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov in Društvo abstinent. Letos bo kot gostujoča organizacija sodeloval tudi Družinski inštitut Bližina.