Podatki kažejo, da je število obiskov v ambulantah osnovnega zdravstva zaradi gripi podobne bolezni naraslo na približno 40 na vsakih 100.000 prebivalcev, Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Podatki kažejo, da je število obiskov v ambulantah osnovnega zdravstva zaradi gripi podobne bolezni naraslo na približno 40 na vsakih 100.000 prebivalcev, Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Po podatkih NIJZ-a, kjer tedensko spremljajo pojav gripe in drugih akutnih okužb dihal, se je med 9. in 15. januarjem povečalo število obiskov ambulant zaradi teh bolezni. Tako je število obiskov zaradi gripe naraslo na 40 obiskov na 100 tisoč prebivalcev, število obiskov zaradi drugih akutnih okužb dihal pa je naraslo na 1.600 obiskov na 100 tisoč prebivalcev.

Med vzorci za testiranje je bil večji tudi delež vzorcev, pozitivnih na influenco A in influenco B. Prisotnost virusa influence so potrdili v 40 odstotkih testiranih vzorcev, od tega jih je bilo 86 odstotkov influence A, 14 pa influence B. Drugih respiratornih virusov je zdaj nekaj manj. Največ je bilo koronavirusov in adenovirusov.

V NIJZ-u ugotavljajo še, da pojavljanje gripi podobne bolezni prav tako narašča tudi v Evropi. Kot kaže, so nekatere države že dosegle vrh epidemije. Tudi v Evropi prevladuje influenca A, podtip A, ki v večjem številu in težje prizadene starejše. Za to starostno skupino predvsem iz Francije in Portugalske poročajo tudi o več hospitalizacijah in višji umrljivosti v zadnjih tednih.

Spremljanje okužb na vzorcu populacije
V Sloveniji že od leta 1999 dalje sezono gripe in drugih akutnih okužb dihal spremljajo in ocenjujejo na osnovi opazovanja vzorca populacije, ki zajame nekaj manj kot štiri odstotke prebivalstva. T. i. mrežno spremljanje gripe in akutnih okužb dihal za oceno poteka sezone povsem zadostuje.

V drugem tednu so podatke prispevali mikrobiološki laboratoriji iz Ljubljane, Celja, Kranja, Maribora, Novega mesta, Kopra ter Klinike Golnik in Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete.