UKC Ljubljana bo začel obveščati vse bolnike o razmerah, ki so na hematološkem oddelku, na njihovo željo pa jih bodo poslali tudi na zdravljenje v tujino. Foto: BoBo
UKC Ljubljana bo začel obveščati vse bolnike o razmerah, ki so na hematološkem oddelku, na njihovo željo pa jih bodo poslali tudi na zdravljenje v tujino. Foto: BoBo
Tomaž Gantar
Minister Gantar je po sestanku povedal, da bi lahko hematološke bolnike v nove prostore preselili konec leta 2013. Foto: BoBo
Slabe razmere na oddelku za hematologijo ogrožajo bolnike

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so se sešli minister za zdravje Tomaž Gantar, vodstvo UKC-ja in predstavniki društev hematoloških bolnikov, ki so ministru prejšnji teden poslali dopis, v katerem so opozorili na poslabšanje pogojev na hematološkem oddelku UKC-ja Ljubljana.

Svojci in bolniki se sprašujejo, kaj naj naredijo
Kot je v izjavi za javnost po sestanku povedala predsednica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic, bo UKC Ljubljana začel obveščati vse bolnike o razmerah, ki so na hematološkem oddelku, na njihovo željo pa jih bodo poslali tudi na zdravljenje v tujino.

V tem trenutku sicer Modičeva nima podatkov, da bi se zaradi teh razmer kakšen hematološki bolnik zdravil v tujini, je pa poudarila, da jih tako svojci kot bolniki sprašujejo, kaj naj storijo - ali naj se odločajo za zdravljenje v trenutnih prostorih oddelka za hematologijo ali naj zahtevajo zdravljenje v tujini.

Bolnikom bo v prvi vrsti šlo za preživetje
Modičeva tako pravi, da bi se po besedah strokovnjakov lahko naši bolniki zdravili na Dunaju in v Benetkah. Sicer pa ima po njenih besedah tudi Hrvaška tri sodobno opremljene transplantacijske centre v treh bolnišnicah.

Bolniki se sicer po njenih besedah zelo težko odločajo za zdravljenje v tujini, ker so izolirani od svojega okolja in svojcev, ki so v času zdravljenja za bolnike zelo močna opora. Prepričana pa je, da se jih bo čedalje več odločalo za zdravljenje v tujini, če bodo razmere na hematološkem oddelku v UKC-ju ostale enake, saj bo bolnikom v prvi vrsti šlo za preživetje.

Eden izmed bolnikov, ki je sicer želel ostati anonimen, je za levkemijo zbolel oktobra lani. Kot je povedal, je po šestih mesecih na oddelku dobil pljučnico. V sobi so bili štirje bolniki, oslabljen po kemoterapiji, pa bi moral biti sam. Rešili so ga na infekcijski kliniki, je za TV Slovenija poročala Breda Štivan Bonča.

"Včasih je težko razumeti, zakaj se določene stvari ne premaknejo"
Minister Gantar je sicer po sestanku povedal, da bi lahko hematološke bolnike v nove prostore preselili konec leta 2013. Zdaj je namreč v teku javni razpis za izbiro izvajalcev, razpis se bo odpiral julija. Minister pričakuje, da ne bo posebnih težav s pritožbami na razpis in da bodo lahko dela čim prej stekla, pričakuje, da v začetku jeseni.

Ob tem je še poudaril, da so razmere za bolnike na hematološkem oddelku UKC-ja Ljubljana "brez dvoma težke" in da je "včasih težko razumeti, zakaj se določene stvari ne premaknejo".

Slabši zrak zaradi gradbenih del
Zaradi gradbenih del v bližini UKC-ja se je poslabšala kakovost zraka, na bolnike pa prežijo tudi smrtno nevarne glivične okužbe, zato v Slovenskem združenju bolnikov zahtevajo preselitev bolnikov, ki pa bi morala biti zgolj začasna rešitev, saj je treba razmere urediti dokončno.

V vmesnem času bodo v trenutne prostore vgradili posebne filtre za čiščenje zraka, je pojasnila strokovna direktorica UKC-ja Ljubljana Brigita Drnovšek Olup. Poleg tega bodo v poletnih mesecih te bolnike premestili v druge prostore, saj bodo na oddelek montirali klimatske naprave, je pojasnila direktorica in še pojasnila, da je UKC stara zgradba, ki potrebuje veliko adaptacij, obnavljajo se vsi oddelki.

Slabe razmere na oddelku za hematologijo ogrožajo bolnike