Primerjava cen žilnih opornic. Foto: MMC RTV SLO
Primerjava cen žilnih opornic. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi suma storitve prekrška so v enem postopku vložili prijavo na Državno revizijsko komisijo. Sporno naj bi bilo javno naročilo in zahteva mariborskih kardiologov po prav določeni žilni opornici, ki pa je kar štirikrat dražja kot zanjo plačujejo v UKC Ljubljana.

Naše bolnišnice za žilne opornice plačujejo od 264 pa tja do slabih 1.500 evrov. Po razkritju teh podatkov je spremembe prvi napovedal prav vršilec dolžnosti direktorja UKC Maribor Janez Lavre, in sicer - v skrajnem primeru - revizijo postopka ter nov javni razpis.

Pogodb se ne da kar razveljaviti

Danes pa daje nekoliko drugačne izjave. Pogodb ni mogoče kar razveljaviti. Notranja revizija sicer poteka in bo končana do konca leta. Pogajanja za znižanje cene za 20 odstotkov so s ponudnikom že začeli. Če pa bo ustrezna institucija mnenja, da je pogodba neustrezna ali nezakonita, jo bodo prekinili, "ker bomo imeli argumente", je povedal.

Podatki, da primerljiva opornica na Finskem stane 130, v UKC Ljubljana 264 in v Mariboru kar 984 evrov, pa za zdaj niso dovolj dober argument. "Ko bom dobil ustrezno strokovno mnenje na državni ravni, vam bom odgovoril, ali res gre za enake tipe opornice in ali naši pacienti potrebujejo točno te," je izjavil.

"Tak pogoj in taka zahteva je nezakonita in tudi na podlagi tega je izbira postopka nezakonita. To je ena hujših kršitev," pa je na to dejal Sašo Matas, direktor direktorata za javna naročila

Sicer pa naj bi v Mariboru pacienti večinoma dobivali cenejše opornice, od 240 do 260 evrov po kosu, je zatrdil direktor.

Čakajoč podatke
To je še vedno več kot 130 evrov, kolikor plačujejo na Finskem za opornice tretje generacije. Lavre je na to odgovoril, da za to ni strokovnjak in da nima vseh pravih podatkov. Zanje je zaprosil, čaka na mnenje razširjenega strokovnega kolegija, je dejal za TV Slovenija.

Zakaj jih ne kupujejo brez posrednikov? "Dali smo dopise za pet tujih proizvajalcev, ampak samo eden je odgovoril, iz Francije, pa še ta nam je dal kontakt firme v Sloveniji," se je odzval prvi mož mariborskega UKC-ja.

Lavre poudarja, da še nima vseh potrebnih podatkov za odločitev, sam pa da ni strokovnjak za področje žilnih opornic. Foto: MMC RTV SLO

Ko bom dobil ustrezno strokovno mnenje na državni ravni, vam bo odgovoril, ali res gre za enake tipe opornice in ali naši pacienti potrebujejo točno te.
Janez Lavre, v. d. direktorja UKC Maribor