Bolezni ščitnice so bodisi posledica pomanjkanja joda ali motenj v delovanju ščitnice. Prizadete so po večini ženske, a mnogim bolnikom diagnoza sploh ni postavljena. Foto: MMC RTV SLO
Bolezni ščitnice so bodisi posledica pomanjkanja joda ali motenj v delovanju ščitnice. Prizadete so po večini ženske, a mnogim bolnikom diagnoza sploh ni postavljena. Foto: MMC RTV SLO

Pretekli teden je bil mednarodni teden ščitnice. To je majhna žleza na vratu pred sapnikom, ki tvori hormona tiroksin in trijodtironin, ta hormona pa vzdržujeta normalno rast in razvoj, normalno telesno temperaturo, pravilen razvoj centralnega živčnega sistema pri otrocih, uravnavata hitrost oksidativnih procesov v celici in na ta način normalno porabo energije.

Večini bolnikov diagnoza ni postavljena
Vplivata tudi na vse organe: srce, črevesje, mišice, kosti, presnovo maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, pa tudi na rast las in na razpoloženje. Prav zato je treba zdraviti tudi najmanjše motnje v delovanju ščitnice, saj tako preprečimo nastanek srčno-žilnih bolezni, a večina bolnikov po pojasnilih farmacevtske družbe Merck sploh ne pozna vzrokov za svoje težave in jim tudi diagnoza ni postavljena.

Najpogostejša bolezen ščitnice je hipotiroza - ščitnica je manj aktivna in ustvarja premalo hormonov. Najpogosteje prizadene ženske med 20. in 50. letom starosti, po nekaterih podatkih ima avtoimunsko bolezen ščitnice 30 odstotkov žensk po 50. letu.

Simptomi so različni: od utrujenosti do znojenja
Simptomi motnje delovanja ščitnice so zelo različni, saj obolela ščitnica lahko prizadene celotno presnovo, pogosto pa so opozorilni znaki manjši, na primer otečene veke, utrujenost ali depresivno razpoloženje, povečano znojenje, nervoza, spremembe v telesni teži ali izpadanje las. V najhujših primerih lahko pride tudi do srčne aritmije, povišanega krvnega tlaka ali depresije.

Zdravljenje običajno poteka z nadomeščanjem manjkajočega hormona. Gre torej za nadomestno hormonsko terapijo, ki je navadno dosmrtna.