Zdravnik naj bi zdravilo kupoval zaradi kronične bolezni hrbtenice. Foto: MMC RTV SLO
Zdravnik naj bi zdravilo kupoval zaradi kronične bolezni hrbtenice. Foto: MMC RTV SLO

Interni nadzor, ki ga je direktor zdravstvenega doma (ZD) Stanislav Kajba odredil oktobra letos, je pokazal, da je Andrej Žmavc dolantin porabil predvsem za zdravljenje svoje kronične bolezni hrbtenice, zdravilo pa ni bilo distribuirano zunaj Zdravstvenega doma Celje. Poleg kazenske ovadbe ga zdaj čakata še disciplinski postopek zaradi kršitve pogodbe o zaposlitvi in denarna kazen zaradi prevelike uporabe dolantina.

Koliko ampul dolantina je Žmavc vzel vsak dan, bo zdaj moral ugotoviti poseben izvedenec, vendar se že pojavlja ocena, da jih je porabil vsaj 10 na dan. Po nekaterih podatkih naj bi običajen odmerek obsegal štiri ampule dnevno. Žmavc, ki se ambulantno zdravi in je v fazi rehabilitacije, trenutno dela v ambulanti Zdravstvenega doma Celje za družinsko medicino in v domu starejših, vendar z omejitvami.

Zaradi njegovih dejanj so se v zdravstvenem domu odločili izdelati pravilnik o vodenju knjige evidenc porabe zdravil, oblikovali so tudi komisijo, ki bo vsake tri meseca pregledovala porabo zdravil, enkrat letno pa tudi porabo narkotikov.

Žongliranje med nezadovoljstvom in zakonom
Po Kajbovih besedah se bodo ta petek srečali tudi s stavkovnim odborom, kjer bodo poskušali rešiti vprašanje zobozdravstvenih asistentk, ki so za 7. december napovedale stavko. Pojasnil je, da se je z novo kolektivno pogodbo na seznamu delovnih mest pojavil naziv zobozdravstveni asistent, ki je za tri plačilne razrede višje od medicinske sestre v drugih ambulantah.
Razložil je, da so v njihovem zavodu v zobozdravstvenih ambulantah vsi zaposleni na delovnem mestu medicinska sestra. "Od ZZZS-ja dobimo enako plačilo za sestro, ki dela v splošni ambulanti, kot za tisto, ki dela v zobozdravstveni ambulanti, ne glede na izobrazbo. Če bi sestram v zobozdravstvenih ambulantah zdaj dodelili tri razrede več, bi izzvali hudo nezadovoljstvo med medicinskimi sestrami v drugih ambulantah," pravi Kajba.

S stavkovnim odborom se bodo zdaj poskušali dogovoriti o odložitvi stavke in jasno opredeliti, kaj je v zakonu mišljeno z delovnim mestom zobozdravstveni asistent. Kajba je zavrnil tudi očitke, da se ne želi pogovarjati z medicinskimi sestrami, in dodal, da do zdaj še nobena ni prišla na pogovor k njemu oziroma da celo zavračajo to možnost.