Zdravje

Poudarki

  • Metoda Dodič Fikfak je kritična do delodajalcev, ki v medijih brez zadržka priznavajo, da jim je mar le za dobiček, čeprav gre ta na račun zdravja delavcev
Zdravnik
Predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak opozarja, da trenutno veljavna ureditev pri ugotavljanju poklicnih bolezni stroškovno bremeni delodajalca, posledično pa se jih letno potrdi v 30 primerih. Foto: BoBo

Dodaj v

Zdravniki zavračajo kritike delodajalcev glede poklicnih bolezni

Metoda Dodič Fikfak opozarja, da v Sloveniji poklicnih bolezni ne odkrivamo
5. februar 2018 ob 15:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak opozarja, da predlagani pravilnik o poklicnih boleznih ni uperjen proti delodajalcem, temveč je korak v pravo smer na področju odkrivanja poklicnih bolezni.

V svojem odzivu na kritike, ki so jih na predlagani pravilnik podali delodajalci, je poudarila, da se poklicne bolezni v Sloveniji, z izjemo azbestnih, tako rekoč ne odkrivajo. Po sedanjem sistemu bi moral delodajalec ob sumu na poklicno bolezen sam napotiti delavca na dodatno diagnostiko in verifikacijo poklicne bolezni ter ta postopek tudi plačati.

Poleg tega postopek izvaja specialist, s katerim ima delodajalec pogodbo za opravljanje preventivnega zdravstvenega varstva delavcev, to pa lahko zdravniku onemogoča strokovno neodvisno delo pri ugotavljanju poklicnih bolezni, opozarja Dodič Fikfakova in dodaja, da se v Sloveniji po tem sistemu potrdi letno le okoli 30 primerov poklicnih bolezni, medtem ko smo jih imeli pred uvedbo tega sistema leta 1990 na letni ravni potrjenih okoli 800.

Po predlogu bi stroške nosil ZZZS
Po predlogu novega pravilnika bi stroške verifikacije poklicne bolezni nosil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), postopek pa bi predlagal delavec sam. Verifikacijo bi izvedel od delodajalca neodvisni specialist medicine dela, prometa in športa, končno besedo pri potrditvi poklicne bolezni pa bi imela tričlanska nacionalna komisija. Ob tem opozarja, da je pri verifikaciji poklicne bolezni treba najti vzročne zveze med izpostavljenostjo na delovnem mestu in boleznijo ter to tudi dokazati.

Poklicna bolezen se medicinsko gledano v ničemer ne razlikuje od iste diagnoze, povzročene z drugim dejavnikom, ki ni povezan z delovnim mestom; bolezni pa ne moremo imenovati poklicna, če ni dokazane vzročne povezave z izpostavljenostjo pri delu, je dodala. Na seznamu poklicnih bolezni so naštete diagnoze, ki jih je mogoče povezati z izpostavljenostjo pri delu, vendar to ne pomeni, da bodo vse diagnoze s seznama avtomatično priznane za poklicne bolezni, je poudarila.

Predlog pravilnika bo po njenih besedah omogočil delavcem, ki zbolijo za poklicno boleznijo, da dobijo izvid in na tej podlagi le uveljavijo nekatere pravice, ki jim sicer že pripadajo. Zaradi načina, kako je napisana sedanja zakonodaja, teh pravic doslej namreč niso mogli uveljavljati. Izvid, ki ga bo delavec dobil, mu po predlogu pravilnika ne bi omogočil pravice do odškodnine, pač pa bi ga potrebovali le na ZZZS-ju, da bi mu lahko v primeru poklicne bolezni priznali 100-odstotno nadomestilo osebnega dohodka, in na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pri morebitnem ugotavljanju invalidnosti, je dejala.

Kritično do brezbrižnosti delodajalcev
Glede bojazni delodajalcev, da je lahko vsaka bolezen poklicna, je navedla, da ločujejo poklicne in z delom povezane bolezni. Poklicne bolezni so tiste, ki jih nedvomno povzroči delo, vzročna povezava pa mora biti nedvoumno dokazana. Razmerje med poklicno boleznijo in utemeljenim sumom na poklicno bolezen je v državah, kjer priznavajo poklicne bolezni, približno 1 proti 10, medtem ko je razmerje med poklicno boleznijo in boleznijo, povezano z delom, 1 proti 100 ali celo 1 proti 1000. Izpostavila je tudi, da je interdisciplinarni konzilij zadnjih nekaj let obravnaval 200 sumov na poklicno bolezen dihal, le trije bolniki pa so zmogli odločitev, da sprožijo postopek verifikacije.

O odzivu malih delodajalcev še pravi, da njihove burne kritike v veliki meri temeljijo na napačnem razumevanju postopka priznavanja (verifikacije) poklicnih bolezni. "Ob tem je treba opozoriti tudi na nesprejemljivo stališče predstavnikov Obrtne zbornice Slovenije in Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije, po katerem je zdravje delavcev sprejemljiv 'davek' pri omogočanju poslovanja podjetij," je zapisala. Poudarila je, da ob tem, ko raziskave kažejo, da se sodobni delodajalci zavedajo povezave med zdravjem, delovnim mestom in proizvodnjo, predstavniki naših malih delodajalcev v medijih brez zadržka priznavajo, da jim je mar le za dobiček, čeprav gre ta na račun zdravja delavcev.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
mihče
# 05.02.2018 ob 17:03
20 let že polagam keramiko, še 20 jih ne bom mogel...
fah-q
# 05.02.2018 ob 16:03
dejstvo je, da se ustvarja bolne ljudi v službah (zaradi narave dela, nepravilne opreme, šparanja itd)-in potem se jih preprosto odloži na pleča zzzs ko odslužijo. za take reči naj kar odgovarja (in to konkretno) delodajalec. naj bo zavavrovan ali naj plača drugaače. me ne briga. zakaj bi jaz moral plačevat več za svoje zavarovanje če nekdo dobesedno "proizvaja" invalide zaradi dobička?
fah-q
# 05.02.2018 ob 16:00
Po sedanjem sistemu bi moral delodajalec ob sumu na poklicno bolezen sam napotiti delavca na dodatno diagnostiko in verifikacijo poklicne bolezni ter ta postopek tudi plačati.

lol...ja, volk bo ovco poslal v hlevček...
firtoh
# 05.02.2018 ob 16:18
Dokazovanje poklicne bolezni, je bila že v prejšnjem sistemu znanstvena fantastika,razen,če si imel zveze in denar.
Sam delam na RTG-ju in,če dobim npr. raka, bi moral dokazati,da zaradi majhnih količin sevanja skozi večletno obdobje.Ker pa sem tudi kadilec, dokazovanje odpade in bi bilo avtomatično kajenje vzrok.
HOR
# 05.02.2018 ob 15:53
"...Ob tem je treba opozoriti tudi na nesprejemljivo stališče predstavnikov Obrtne zbornice Slovenije in Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije, po katerem je zdravje delavcev sprejemljiv 'davek' pri omogočanju poslovanja podjetij," je zapisala. Poudarila je, da ob tem, ko raziskave kažejo, da se sodobni delodajalci zavedajo povezave med zdravjem, delovnim mestom in proizvodnjo, predstavniki naših malih delodajalcev v medijih brez zadržka priznavajo, da jim je mar le za dobiček, čeprav gre ta na račun zdravja delavcev...."

Ćas je, da se tudi takšne male zlonamerne izkoriščevalske zaposlovalce konkretno zbrihta z ustreznim zakonom...
ap72
# 05.02.2018 ob 22:07
Ob tem je treba opozoriti tudi na nesprejemljivo stališče predstavnikov Obrtne zbornice Slovenije in Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije, po katerem je zdravje delavcev sprejemljiv 'davek' pri omogočanju poslovanja podjetij," je zapisala. Poudarila je, da ob tem, ko raziskave kažejo, da se sodobni delodajalci zavedajo povezave med zdravjem, delovnim mestom in proizvodnjo, predstavniki naših malih delodajalcev v medijih brez zadržka priznavajo, da jim je mar le za dobiček, čeprav gre ta na račun zdravja delavcev.

Hja, ti dobički, ki jih ustvarijo ti zlobni delodajalci omogočajo plače zdravnikom kot je Fikfakova

In on vsakem dobičku lonček pristavi država (konkretno) in plačani so visoki prispevki za socialno varnost zaposlenih

Jaz mislim, da bi lahko bremenili samo obrtnike, ki ne upotevajo navodil iz pravilnika o varnosti, ki jo podpisujejo zdravniki in tisti, ki ne plačujejo prispevkov in/ali ni poslal delavca na obdobne zdravstvene preglede medicine dela in nima ustrezne izjave o varnosti

In odgovarjati bi morali tudi zdravniki medicine dela, ki zdaj samo debelo kasirajo in ne preverijo pri vsakem delavcu, ki ga obravnavajo ali obstajajo dejavniki tveganja, ki bodo pripeljali delavca v poklicno bolezen

če smo pošteni, prav??
QUENDI
# 05.02.2018 ob 18:32
....vsaj nekaj dobrega v korist pacientov......
hombre
# 06.02.2018 ob 09:49
Na žalost nismo dovolj tehnološko razviti, da bi človek mirno pritrdil zdravnikom.
Kot je nekdo zgoraj napisal da 20 let polaga keramiko. Res je ne bo šlo še naslednjih dvajset. Ampak kje je ''slovenska'' težava.... dokler je ta keramičar ''one man band'' ga bodo vsi pristojni prepustili njegovi lastni usodi, ker pač za njim ni kapitalističnega prasca, ki bi ga lahko obtožili nehumanega ravnanja z njim....
Če bi država delala svoje bi imeli pri nas že en kup tehnološko razvitih podjetij in bi trg sam izločil slabe delodajalce (ali bi dvignili plače in standarde na nivo konkurence, ali pač nehali poslovati). Ker pa v tej fazi še nismo se tale zadeva bere kot slaba šala (beri: višje obremenitve plač, višja brezposelnost). Pa kaj te res mislite, da bo nekdo tvegal vso svoje premoženje, če mu jutri nekdo pride na vrata in mu reče... čuj hvala, da si me vzel v službo samo sn zdaj nekaj fasal ... pa sem prišel po bonus.
Zakaj hudiča plačujemo prispevke?
ElTorro
# 06.02.2018 ob 09:03
Sam delam na RTG-ju in,če dobim npr. raka, bi moral dokazati,da zaradi majhnih količin sevanja skozi večletno obdobje.Ker pa sem tudi kadilec, dokazovanje odpade in bi bilo avtomatično kajenje vzrok.


Ko bi le lahko imel tolikšno vero v logično delovanje našega sistema.
Če boš dobil raka na prostati - katero je večji dejavnik tveganja? Kajenje ali rentgen? Ali to, da sta ga imela tudi tvoj oče in stric (izmišljeno)?

Bi tvegal in zaposlil nekoga, da dela na RTG, če bi vedel, da je tvoja finančna prihodnost lahko odvisna od tega, kako bo en bolj ali manj sposoben birokrat presodil?

Sicer pa gospa prodaja meglo s tem, ko trdi, da bo potrebno vzročno zvezo nedvoumno dokazati. Nedvoumnega dokaza pri poklicnih boleznih ni. Tako, kot nihče ne more nedvoumno dokazati, da je verižni kadilec dobil raka na pljučih od cigaret, tako tudi ni možno nedvoumno dokazati, da ga je zaradi službe dobil nekdo, ki je 20 let po 8 ur na dan žagal salonitke.

Pri obeh primerih je zelo, zelo verjetno, da je vzrok znan in očiten - nedvoumen dokaz pa preprosto ne obstaja.
garmond
# 05.02.2018 ob 22:07
Kar robotozirajte vse, pa boste svoje proizvode lahko prodajali samo še sami sebi.
HOR
# 06.02.2018 ob 12:09
"...opozarja Dodič Fikfakova in dodaja, da se v Sloveniji po tem sistemu potrdi letno le okoli 30 primerov poklicnih bolezni, medtem ko smo jih imeli pred uvedbo tega sistema leta 1990 na letni ravni potrjenih okoli 800..."

Prej 800, zdaj 30...
Popolnoma jasno je, da tu neoliberalni kapitalizem deluje na račun invalidnosti delavcev...
Realna številka je sedaj sigurno manjša saj je propadlo veliko industrije, predvidevam, da je tudi stanje zaščite nekaj boljše,nizka številka 30 pa je odkrito okoriščanj na račun invalidov, tudi na račun katerih se potem takšni delodajalci hvalijo, da podpirajo javni sektor in zdravnike - na hrbtih delovnih invalidov...
21.12.2012
# 05.02.2018 ob 16:03
Poleg tega postopek izvaja specialist, s katerim ima delodajalec pogodbo za opravljanje preventivnega zdravstvenega varstva delavcev, to pa lahko zdravniku onemogoča strokovno neodvisno delo pri ugotavljanju poklicnih bolezni,

le zakaj ne bi imel biznis še kolega, križem kražem.

Izvid, ki ga bo delavec dobil, mu po predlogu pravilnika ne bi omogočil pravice do odškodnine, pač pa bi ga potrebovali le na ZZZS-ju, da bi mu lahko v primeru poklicne bolezni priznali 100-odstotno nadomestilo osebnega dohodka, in na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pri morebitnem ugotavljanju invalidnosti,

aha, bo torej moral v civilnem sporu angažirati še enega sodnega izvedenca, ki bo potrdil mnenje strokovne nacionalne komisije?

a bo možno izpodbijati oceno, delavec in delodajalec? a se bo delodajalec lahko seznanil z zdravstvenimi podatki, potrebnimi za zaščito svojih interesov - preverbo prailnosti mnenja nacionalne komisije?
Zgodovinar_666
# 05.02.2018 ob 16:47
Če gledam s stališča delodajalca, je to spet dodatni strošek, ki ga moram všteti v svoje poslovanje. Glede na to, da gre pri teh zadevah lahko za zelo visoke zneske, je vprašanje ali se sploh splača poslovati v Sloveniji.

Za preprosta dela je več kot očitno bolj pametno investirati v robote.

Prav tako je očitno bolje, da se kadra ne zaposluje dolgo časa, ampak se lepo skrbi, da rotirajo. Ker v tem primeru bo veliko težje dokazati, da je nekdo v zgolj dveh ali treh letih dobil poklicno bolezen.

Najebali bodo seveda malo obrtniki in podjetniki, ki so premajhni, da bi s pomočjo pravnikov in davčnih svetovalcev postavili sistem, ki jih bo odvezal odgovornosti.
hospitalit
# 05.02.2018 ob 16:01
Moj nasvet: vlagajte v delnice robotskih podjetij...
Kazalo