Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov je prepričan, da ministrstvo za zdravje zdravnike tudi tokrat nagovarja s figo v žepu. Foto: MMC RTV SLO
Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov je prepričan, da ministrstvo za zdravje zdravnike tudi tokrat nagovarja s figo v žepu. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav je novi zakon o sistemu plač v javnem sektorju, ki prinaša razvrednotenje nadurnega dela zdravnikov, že v veljavi, bodo umiki soglasij zdravnikov za dodatno nadurno delo začeli veljati šele 1. septembra, saj so v zdravniškem sindikatu, kot navajajo, želeli dati vodstvom zdravstvenih zavodov čas za organizacijo dela po novem.

V Fidesu so prepričani, da se ta čas namenja predvsem različnim pritiskom na zdravnike, ki želijo uveljaviti pravice iz dela po zakonu. Menijo, da bi vlada sicer želela problematiko umika zdravniških nesoglasij potisniti v čas po lokalnih volitvah, a ker to "počne izključno zaradi politično-oblastnih razlogov, ki ne vključujejo skrbi za zdravnike, bolnike ali zdravstveni sistem, na to igro ne pristajajo".

Fides se je vedno pripravljen pogovarjati, so sporočili iz sindikata, vendar vztraja, da mora vlada, ki je enostransko posegla po dodatkih za plačilo zdravnika v najtežjih pogojih dela, pred tem vzpostaviti prvotno stanje oz. drugače nadomestiti tisto, kar je zdravnikom enostransko odvzela, da bi prihranila skromnih 13 milijonov evrov v zdravstveni blagajni (manj kot pol odstotka vseh sredstev, ki jih državljani namenjamo za zdravstvo).

Ministrstvo ima v mislih "zgolj cenejše plačevanje"
V Fidesu so skeptični tudi do napovedi ministrstva za zdravje o vzpostavitvi t. i. "dežurnega mesta", ki naj bi prinašalo "bolj uravnoteženo in logično plačevanje". "Pri tem pa imata tako ministrstvo kot Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v mislih zgolj cenejše plačevanje, saj vlada z dežurnim mestom računa na umestitev vseh specialistov na nivo začetnika s štiriletno specializacijo in brez posebnih pogojev dela, specializanti pa bodo uvrščeni še nižje," poudarjajo v zdravniškem sindikatu.

V Fidesu še menijo, da ministrstvo za zdravje zdravnike tudi tokrat nagovarja s figo v žepu. Še zlasti, ker do zdaj ni našlo ne politične volje in ne moči za konstruktiven pogovor z zdravniki, zdravniškim sindikatom in drugimi socialnimi partnerji, kaj šele za nasprotovanje zakonodaji, ki slabi in destabilizira zdravstveni sistem, zatrjujejo v Fidesu.