V starostni skupini od pol leta do dopolnjenih 23 mesecev je bilo v sezoni 2018/2019 proti gripi cepljenih le 175 otrok. Foto: Reuters
V starostni skupini od pol leta do dopolnjenih 23 mesecev je bilo v sezoni 2018/2019 proti gripi cepljenih le 175 otrok. Foto: Reuters

Na NIJZ-ju želijo, piše časopis Dnevnik, brezplačno cepljenje zagotoviti otrokom v starosti, ko je tveganje za hujši potek gripe in zaplete povečano. Samoplačnike, med katere za zdaj uvrščajo tudi večino otrok, to cepljenje stane 14 evrov, pri čemer morajo mlajši od devetih let, ki se proti gripi cepijo prvič, prejeti dva odmerka.

Za cepljenje se je v teh okoliščinah odločalo zelo malo staršev. V starostni skupini od pol leta do dopolnjenih 23 mesecev je bilo v sezoni 2018/2019 proti gripi cepljenih le 175 otrok, še piše časopis.

Kmalu tudi cepljenje proti rotavirusnim okužbam

V prihodnjih letih bi lahko v javno zdravstvo vključili tudi druga cepljenja. Na NIJZ-ju za zdaj razmišljajo o brezplačni zaščiti proti rotavirusnim okužbam (te lahko povzročajo hudo bruhanje in drisko). Cepljenje stane okoli 150 evrov (odvisno od vrste cepiva), preprečilo pa bi zaplete zaradi dehidracije pri predvsem najmlajših.

Slovenski strokovnjaki za javno zdravje so naklonjeni tudi brezplačnemu cepljenju proti noricam, za katerimi obolevajo zlasti otroci med četrtim in devetim letom starosti.

Brezplačno cepljenje za starejše, kronične bolnike, nosečnice

Kot je znano, je ministrstvo letos omogočilo brezplačno cepljenje proti gripi starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, osebam z izrazito povečano telesno težo in nosečnicam, s čimer se je precepljenost proti gripi v državi v primerjavi s preteklimi leti precej povečala. Točnih podatkov o tem, koliko ljudi se je iztekajočo se sezono cepilo, za zdaj namreč še ni.