Materino mleko ne bi smelo biti uporabljeno za komercialne namene, so prepričani pri Unicefu. Foto: Reuters
Materino mleko ne bi smelo biti uporabljeno za komercialne namene, so prepričani pri Unicefu. Foto: Reuters
Kambodža, slum
Ameriško podjetje Ambrosia Labs zatrjuje, da kamboškim materam omogočajo dostojen zaslužek in možnost, da tako lahko več časa preživijo s svojimi otroki. Foto: Reuters

V Združenih državah Amerike na tržišču vlada veliko povpraševanje po človeškem mleku, saj se k tej rešitvi zatekajo matere, ki same ne morejo dojiti svojih otrok. Vendar pa je sklad ZN-a za otroke (Unicef) prepričan, da te njihove potrebe ne morejo biti dosežene na račun otrok iz držav v razvoju.

"Materino mleko nikoli ne bi smelo biti uporabljeno za komercialne namene in z izkoriščanjem ranljivih revnih žensk," pravi Unicefova predstavnica v Kambodži Iman Morooka, ki je prepričana, da bi se moralo mleko obravnavati kot človeško tkivo ali kri, zato bi morala biti njegova komercializacija prepovedana.

Opozorila je, da podhranjenost otrok ostaja resen problem v Kambodži, prav dojenje pa je eden ključnih faktorjev, ki prispeva k otrokovemu zdravju in primernemu hranjenju. Unicef spodbuja dojenje tudi po dopolnjenih šestih mesecih starosti, kar je uradno priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije WHO. "Priporočljivo je, da se vsi napori vložijo v to, da so otroci dojeni vse do drugega leta starosti, petkrat na dan," pravi Morookova.

Podjetje hvali varno distribucijo
Spletna ponudba materinega mleka v ZDA je obsežna – ženske v oglasih trdijo, da se zdravo prehranjujejo in ne trpijo za nobeno boleznijo. Podjetje Ambrosia Labs iz ameriške zvezne države Utah, ki večino tega mleka uvozi iz Kambodže, pa zatrjuje, da je njihova ponudba varnejša. Pravijo, da pri vseh ženskah naredijo tudi krvne preiskave, da se prepričajo, da so res zdrave. Mleko je med prevozom zamrznjeno, po prihodu v ZDA pa še sterilizirano.

Podjetje sta ustanovila Ryan Newell in Bronzson Woods, ki je v preteklosti deloval kot mormonski misijonar v Kambodži. Newell zatrjuje, da spoštujejo WHO-jeva priporočila in zaposlujejo samo matere, ki so naprej šest mesecev dojile svoje otroke. Prepričan je, da kamboškim otrokom ne jemljejo ničesar, saj odkupujejo zgolj viške mleka, ki bi se sicer izgubili, ko bi matere začele odstavljati otroke od prsi.

(Začasna) prepoved izvoza iz Kambodže
Ambrosia Labs zaposluje približno 30 darovalk iz revnih predelov Kambodže, lastnik podjetja pa pravi, da bi brez tega tega dohodka morale nazaj v tovarne oblačil ali pa bi pristale na ulici. "Tem ženskam omogočamo enkrat večji zaslužek, kot bi ga dobile drugje. Tako lahko ostanejo doma s svojimi otroki, medtem ko bi sicer imele nemogoče delovnike," je dejal Newell.

Kot poroča tiskovna agencija Associated Press (AP), so se v zadevo zdaj vmešale tudi kamboške oblasti. Finančni minister Aun Porn Moniroth je do uradne odločitve, ali se posel lahko nadaljuje, prepovedal izvažanje materinega mleka.