Vloga za prenos programa z ljubljanskega kliničnega centra na Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOS) je bila zavrnjena. Foto: Pixabay
Vloga za prenos programa z ljubljanskega kliničnega centra na Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOS) je bila zavrnjena. Foto: Pixabay
Minister Samo Fakin se pogovarja z vsemi vpletenimi. Foto: BoBo

Kljub napovedim inštitut tako še vedno ne opravlja svoje dejavnosti, torej ne zdravi otrok in, kot kaže, bo tako še nekaj časa, če bo inštitut sploh kdaj zaživel. Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) je namreč zavrnil vlogo inštituta, da bi prenesel program zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami z ljubljanskega kliničnega centra na novi inštitut.

Iz vloge inštituta ni bilo razvidno, da ima zaposlene, opremo in prostore za izvajanje tako zahtevnega programa, kot je program obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami, je naštel direktor zavoda za zdravstveno zavarovanje Marjan Sušelj. "Ni se niti vedelo, na načelnem nivoju, katere dejavnosti bodo ostale v UKC-ju in jih bo zavod plačeval UKC-ju, katere pa bo po novem plačeval novemu inštitutu, tako da dejansko v podpis pogodbe nismo mogli iti," je pojasnil Sušelj.

Inštitut je v vlogi navedel tudi storitve, za katere sploh nima dovoljenja za delo. Čeprav ga je zavod dvakrat pozval, naj dopolni vlogo, je ostala nepopolna. Inštitut se z ljubljanskim kliničnim centrom ni uspel dogovoriti za prenos opreme in zaposlenih. Klinični center je namreč takšni rešitvi tudi ves čas ostro nasprotoval. "Klinični center navaja, da tisti delavci, ki naj bi se preselili na nov inštitut, ne opravljajo samo dela s področja otroške srčne kirurgije, določene stvari pa izvajajo edini v slovenskem okolju," je navedel Sušelj.

Na pomoč češki in hrvaški strokovnjaki
Inštitut letos zagotovo ne bo mogel začeti delati, tako bodo otroke še naprej zdravili v ljubljanskem kliničnem centru, kjer so jih letos operirali že 51, 18 so jih napotili v tujino. "Zdaj program poteka z gostujočimi kirurgi, mislim, da večinoma iz Češke, nekaj si pomagajo tudi s strokovnjaki iz Hrvaške," je sklenil direktor ZZZS-ja.

Za odziv smo prosili tudi direktorja inštituta Braneta Dobnikarja, ki pa izjav, dokler se politika ne bo odločila, kako naprej, ne daje. Z ministrstva za zdravje pa so sporočili, da se minister Samo Fakin pogovarja z vsemi vpletenimi, in ko bo sprejel odločitev, jo bo najprej predstavil vladi.

ZZZS zavrnil srčni inštitut
ZZZS zavrnil srčni inštitut