Simptomi so običajno blagi. Foto: Reuters
Simptomi so običajno blagi. Foto: Reuters

Okužbe so že potrdili v devetih evropskih državah ter v ZDA, Kanadi in Avstraliji.

Bolezen se še naprej širi in danes o prvem odkritem primeru poročajo iz Izraela in Švice.

Sorodna novica NIJZ: Ni bojazni, da bi se bolezen opičjih koz hitro prenašala

V Izraelu so virus potrdili pri 30-letnem moškem, ki se je pred kratkim vrnil iz zahodne Evrope. Tudi pri oboleli osebi v Švici predvidevajo, da je v stik z virusom prišla v tujini.

Okrevanje v nekaj tednih

Opičje koze običajno niso smrtno nevarne, vendar jih pogosto spremljajo vročina, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica, izčrpanost in izpuščaji na rokah in obrazu, podobni noricam. Po podatkih britanske nacionalne zdravstvene službe večina ljudi okreva v nekaj tednih.

Virus se med ljudmi ne širi zlahka, zato naj bi bilo tveganje za širšo javnost majhno. Posebnega cepiva proti opičjim kozam ni, vendar pa cepljenje proti črnim kozam zagotavlja 85-odstotno zaščito, saj sta si virusa precej podobna, še navaja BBC.

Evropski regionalni direktor WHO-ja Hans Kluge je opozoril, da ga ob vstopu v poletno sezono z množičnimi zborovanji, festivali in zabavami skrbi, da bi se prenos bolezni lahko pospešil.

Nedavni izbruhi "netipični"

WHO je v svoji izjavi zapisal, da so nedavni izbruhi v 12 državah do zdaj netipični, saj do njih prihaja v neendemičnih državah.

Zato organizacija sodeluje s prizadetimi državami in drugimi državami, da bi zaustavila širjenje bolezni, poiskala in podprla ljudi, ki bi lahko bili prizadeti, ter zagotovila smernice za obvladovanje te bolezni.

Ob tem opozarja pred stigmatizacijo okuženih. "To je lahko ovira za končanje izbruha, saj lahko prepreči, da bi ljudje poiskali pomoč, in vodi v neodkrito širjenje."

Na Švedskem so po prvem potrjenem primeru okužbe z opičjimi kozami tamkajšnje oblasti redko virusno bolezen označile kot nevarno za širšo javnost. Tovrstna opredelitev jim omogoča sprejetje ukrepov za zaščito pred okužbo, da bi preprečili njeno nadaljnje širjenje.

Medtem pa so španski zdravstveni organi sporočili, da so morali zapreti savno v španski prestolnici zaradi suma povezave z izbruhom opičjih koz v državi.