Foto: EPA
Foto: EPA

Prvi vnovični porast števila okužb se je zgodil maja na Portugalskem, kjer je podrazličica BA.5 sprožila nov val okužb, tako da so na začetku junija potrjevali skoraj 30.000 primerov na dan, od takrat pa je število okužb začelo padati. Po podatkih portugalskega generalnega direktorata za zdravje je bilo danes na Portugalskem odkritih 8463 okužb s koronavirusom.

Po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje je bilo v Italiji v torek več kot 62.700 potrjenih primerov okužb, kar je skoraj dvakrat več kot prejšnji teden. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je v Nemčiji število dnevnih okužb preseglo 122.000, v Franciji pa so našteli skoraj 100.000 novookuženih, največ od konca aprila. To predstavlja 45-odstotno povečanje v enem tednu.

Število primerov je naraslo tudi v Združenem kraljestvu, kjer se je po podatkih urada za državno statistiko število ponovnih okužb z različico omikron povečalo za sedemkrat.

Na uradu so za porast okužb okrivili podrazličici BA.4 in BA.5, hkrati pa so sporočili, da je bolezen covid-19 maja padla na šesto mesto najpogostejših vzrokov smrti in zdaj predstavlja 3,3 odstotka vseh smrti v Angliji in Walesu.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je države pozval, naj ostanejo pozorne in ohranijo sisteme testiranj in nadzora nad okužbami. "Pričakovati je, da bodo potrebni dodatni poživitveni odmerki za tiste skupine, ki so najbolj ogrožene," so sporočili iz ECDC-ja.

Italijanska vlada se je prejšnji teden zaradi novega vala okužb odločila, da do 30. septembra podaljša obveznost nošenja medicinskih mask tipa FFP2 v javnem prevozu, italijanski minister za zdravje Roberto Speranza pa je državljanom priporočil, da se zaščitijo z drugim poživitvenim odmerkom cepiva, še poroča AFP.