Svetovna zdravstvena organizacija poziva države k uvedbu enotne embalaže tobačnih izdelkov. Foto: EPA
Svetovna zdravstvena organizacija poziva države k uvedbu enotne embalaže tobačnih izdelkov. Foto: EPA

"Embalaža je premični reklamni pano za spodbujanje uporabe tobačnih izdelkov, saj jih naredi privlačnejše in usmerja pozornost stran od zdravstvenih opozoril," meni vodja urada WHO za Slovenijo Marijan Ivanuša. Prepričan je, da bi z odstranitvijo "sijaja in zavajajočih elementov na embalaži," ostala le še škatlica smrtonosnih izdelkov. Letošnji svetovni dan brez tobaka sicer poteka pod geslom Prihaja enotna embalaža.

Zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, umreta dve tretjini kadilcev. Kadilci izgubijo tudi deset do 15 let življenja, že veliko let pred smrtjo pa se soočajo z zelo slabo kakovostjo življenja opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana pa so v sporočilu za javnost zapisali, da v Sloveniji zaradi s kajenjem povezanih bolezni umre več kot 1.500 ljudi. Večino pljučnih rakov je mogoče pripisati kajenju cigaret. Več kot tri četrtine rakov v požiralniku, grlu in ustni votlini je povezanih z učinki tobaka, bodisi samega ali skupaj z alkoholom.

Kajenje prispeva tudi k nastanku raka sečnega mehurja, ledvic in trebušne slinavke, pa tudi želodčnega raka, levkemij, raka dojk, raka na materničnem vratu in na debelem črevesu ter danki.

Prvi so bili v deželi tam spodaj
Enotno embalažo za tobačne izdelke je prva uvedla Avstralija. Po navedbah Helene Koprivnikar z NIJZ se je po dveh letih ukrepa delež kadilcev v državi znižal iz 19,4 odstotka na 17,2 odstotka, pri čemer naj bi za četrtino znižanja bila najbolj zaslužna enotna embalaža.

Enotna embalaža tobačnih izdelkov, kjer so zavojčki enakih točno določenih barv na njih pa je dovoljen le zapis imena tržne znamke, različice in imena proizvajalca se obeta tudi Sloveniji, saj je ministrstvo za zdravje pred kratkim pripravilo predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Ministrstvo sicer zagovarja tudi uvedbo tobačnega centa ter licenc in licenčnin za prodajo tobačnih izdelkov.