Gradnja Medicinske fakultete v Mariboru se je po vseh zapletih le začela. Foto:
Gradnja Medicinske fakultete v Mariboru se je po vseh zapletih le začela. Foto:
Načrt medicinske fakultete
V novi zgradbi po zamislih arhitekturne pisarne Borisa Podrecce bo našla ustreznejše prostore ena mlajših članic mariborske univerze. Foto: Umetnostna galerija Maribor
Medicinska fakulteta v Mariboru, novogradnja
Gradbeno dovoljenje za osrednjo stavbo imajo že dve leti, medtem ko gradbeno dovoljenje za zaklonišče in podzemno povezavo z bližnjim Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor pričakujejo jeseni. Foto: Plan B

"Gradnja te fakultete je nacionalni interes Republike Slovenije. Nimamo dovolj zdravnikov, potrebujemo boljše izobraževanje in potrebujemo razvoj našega zdravstvenega sistema. In vlaganje v znanje in usposabljanje je kritičnega pomena za to," je v nagovoru na slovesnosti na gradbišču povedal Türk, ki je pred letom dni podelil diplome prvim diplomantom te fakultete.

"Zapletov, namernih in nenamernih, je bilo preveč"
Poudaril je, da je trenutno največji gradbeni projekt v Sloveniji v interesu celotne države. Dodal je še, da je vse, kar se je dogajalo v preteklih dveh letih v zvezi z gradnjo te fakultete, dokaz, da "potrpežljivost, vztrajnost in pošteno delo naposled le pripeljejo do želenega cilja".

"Zapletov, namernih in nenamernih, je bilo preveč," je prepričan. Pozval je, naj se sporne točke preiščejo in po potrebi tudi kaznujejo pristojne oblasti, drugi pa naj si prizadevajo za to, da bo projekt zdaj nemoteno stekel.

Rektor univerze Danijel Rebolj je zagotovil, da bodo gradnjo pozorno spremljali. Dekan fakultete Ivan Krajnc pa je ponovil, da se študenti in profesorji že zdaj veselijo nove stavbe, kjer bodo lahko izboljšali kakovost študija in povečali vpis študentov.

Gradnja bi se morala začeti pred dvema letoma in pol
Po prvotnih načrtih bi se morala gradnja fakultetne stavbe nedaleč od Univerzitetnega kliničnega centra Maribor začeti že pred dvema letoma in pol. Toda najprej se je zapletlo pri pripravi dokumentacije, nato pa še pri izbiri podjetja, ki mu bo zaupan ta večmilijonski posel.

V začetku tega meseca so se po več kot letu dni rešile tudi te težave in predstavniki univerze ter izbranih gradbenih podjetij Begrad in Granit so 8. junija podpisali pogodbo o izvedbi gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del. V skladu s pogodbo naj bi delo končali v dvajsetih mesecih oz. na začetku leta 2013. To pomeni, da bi prva generacija študentov klopi v novi stavbi lahko zasedla čez dve leti.

Delati bodo začeli v sredo
Direktor Granita Peter Kosi je zagotovil, da bosta podjetji takoj zavihali rokave. "Teren smo delno že očistili, dela pa začnemo takoj jutri zjutraj. Najprej bodo pripravljalna dela, temu bo sledila zaščita gradbene jame in nato izkopi," je pojasnil.

Nova stavba po zamislih arhitekturne pisarne Borisa Podrecce naj bi bila končana čez 20 mesecev. "Rok je kratek, a če bodo finančna sredstva zagotovljena, se bomo tega roka držali," je zatrdil. Dodal je še, da večjih težav pri gradnji ne pričakujejo. Opozoril je na možnost najdb večjih bomb iz druge svetovne vojne, saj je bilo območje okoli Glavnega mostu v Mariboru takrat močno bombardirano.

Projekt je vreden 39,8 milijona evrov
Projekt novogradnje medicinske fakultete je vreden 39,8 milijona evrov, 25 milijonov evrov naj bi prišlo iz evropskih sredstev, preostalo pa naj bi zagotovila država.

V novi zgradbi po zamislih arhitekturne pisarne Borisa Podrecce bo našla ustreznejše prostore ena mlajših članic mariborske univerze, ki vse od ustanovitve pred sedmimi leti gostuje v prostorih rektorata, študentje in profesorji pa so prisiljeni delovati na več lokacijah.