Cepivo proizvajalca Johnson & Johnson. Foto: Reuters
Cepivo proizvajalca Johnson & Johnson. Foto: Reuters

FDA je pred tem že odobril poživitveni odmerek cepiv podjetij Pfizer in Moderna.

V ZDA so v uporabi le omenjena tri cepiva, pri čemer je bil doslej dovolj le en odmerek cepiva proizvajalca Johnson & Johnson in po dva odmerka cepiv Pfizerja in Moderne.

Za cepivo podjetja Johnson & Johnson zunanji svetovalni odbor FDA-ja priporoča poživitveni odmerek vsaj dva meseca po prvem odmerku, vendar za starejše od 18 let, medtem ko pri drugih dveh cepivih to svetuje le za starejše od 65 let in tiste, pri katerih obstaja tveganje za hujši potek bolezni covid-19.

O priporočilu mora zdaj odločiti še vodstvo FDA-ja, ki mnenju svetovalnega odbora ni dolžen slediti, podoben postopek pa morajo izpeljati še pri Centru za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

FDA razmišlja tudi o znižanju priporočene starosti za poživitveni odmerek cepiva Pfizer na 40 let.

Slovenija je konec septembra začasno ustavila cepljenje s cepivom Janssen, potem ko je umrla mlada bolnica, cepljena s tem cepivom.

Na Danskem bo vsem na voljo poživitveni odmerek

Na Danskem bodo oblasti vsem prebivalcem omogočile cepljenje s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19, je v petek sporočil danski minister za zdravje Magnus Heunicke.

V naslednjih mesecih naj bi poživitveni odmerek prejelo okoli milijon in pol prebivalcev Danske. Cilj je, da bi vsi državljani prejeli tretji odmerek šest mesecev in pol po drugem odmerku, je dejal Heunicke.

Na Danskem tiste z oslabljenim imunskim sistemom in stanovalce domov za starejše s poživitvenim odmerkom cepijo od septembra. V prihodnjih tednih pa bodo možnost cepljenja s poživitvenim odmerkom sprva razširili na starejše od 65 let ter zaposlene v zdravstvenem sektorju in domovih za starejše, je napovedal.

Danska je zaradi visoke precepljenosti septembra kot prva članica EU-ja ukinila vse omejitve, ki so jih oblasti uvedle za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Po podatkih danskih zdravstvenih oblasti je bilo z dvema odmerkoma doslej cepljenih 85,4 odstotka starejših od 12 let. Tretji odmerek je doslej na Danskem prejelo 2,2 odstotka prebivalcev.

V Rusiji se stanje na področju covida-19 poslabšuje. Foto: EPA
V Rusiji se stanje na področju covida-19 poslabšuje. Foto: EPA

V Rusiji prvič več kot 1000 smrti

Medtem so v Rusiji v zadnjem dnevu prvič od začetka epidemije novega koronavirusa potrdili več kot tisoč smrti bolnikov s covidom-19. Po uradnih podatkih so potrdili 33.208 novih okužb in 1002 smrti s covidom-19. Število smrtnih žrtev in primerov okužbe je rekordno visoko že tretji dan zapored.

Kljub temu je po podatkih spletne strani Gogov, ki zbira podatke o covidu-19 iz vseh ruskih regij, za zdaj v celoti cepljenih le 31 odstotkov prebivalcev.

Cepljenje v državi je skoraj zastalo, uvedenih pa je bilo le malo ukrepov in omejitev proti širjenju okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi pomanjkanja strogih omejitev se je virus lahko razširil, čeprav so v številnih regijah za dostop do javnih prostorov spet uvedli potrdilo PCT.

Kljub nizki stopnji precepljenosti v državi pa Kremelj zavrača vnovično uvedbo strožjih omejitev in vztraja, da morajo oblasti zagotoviti, da "gospodarstvo še naprej deluje". Ob tem dodaja, da je ruski zdravstveni sistem pripravljen na povečanje števila covidnih bolnikov in ni preobremenjen, poroča AFP.

Čeprav je že mesece na voljo več cepiv, ki so jih razvili v Rusiji, se oblasti še vedno trudijo prepričati prebivalstvo, ki je do cepljenja skeptično. Neodvisne ankete namreč kažejo, da se več kot polovica prebivalcev ne namerava cepiti.

Danes posodobljeno uradno število smrtnih žrtev s covidom-19 v Rusiji znaša 222.315, kar pomeni, da je Rusija država z največ smrtnimi primeri v Evropi.

Na podlagi širše opredelitve smrti, povezanih z novim koronavirusom, pa je statistična agencija Rosstat prejšnji teden navedla, da je do konca avgusta v Rusiji umrlo več kot 400.000 covidnih bolnikov.

V Rusiji v enem dnevu umrlo več kot tisoč covidnih bolnikov