Znanstveniki trenutno preučujejo dve možnosti prenosa novega koronavirusa z netopirja na človeka – prek druge živali ali laboratorija. Foto: EPA
Znanstveniki trenutno preučujejo dve možnosti prenosa novega koronavirusa z netopirja na človeka – prek druge živali ali laboratorija. Foto: EPA

"Vedno lahko sumite kar koli. To je znanost. Ničesar ne moremo izključiti," je svetovno priznani virolog in imunolog George Gao povedal za BBC. Vodenje kitajskega centra za nalezljive bolezni je sicer končal lani, trenutno pa je podpredsednik nacionalne naravoslovne fundacije Kitajske.

Kitajska vlada zavrača teorijo, da bi lahko novi koronavirus ušel iz laboratorija v Vuhanu.

George Gao je za BBC tudi povedal, da so kitajske oblasti izvedle neke vrste preiskavo inštituta za virologijo v Vuhanu, pri čemer so "laboratorij dvakrat preverili strokovnjaki s tega področja".

Center za nadzor nalezljivih bolezni pri preiskavi ni sodeloval, vendar je kljub temu George Gao izvedel, da vlada nepravilnosti ni odkrila.

Vang Linfa: V laboratoriju so bili zaskrbljeni zaradi mogočega uhajanja

V BBC-jevi oddaji je sodeloval tudi znanstvenik Vang Linfa iz Singapurja, strokovnjak za netopirje, ki je obiskal inštitut za virologijo v Vuhanu v času izbruha koronavirusa.

Povedal je, da so bili na inštitutu v tistem času zaskrbljeni zaradi možnosti uhajanja iz laboratorija, njegova kolegica Ši Žengli pa naj bi "izgubila dan ali dva spanca", ker bi lahko neki vzorec ušel iz laboratorija. Preverjanje naj bi nato sicer pokazalo, da se to ni zgodilo.

Vang ocenjuje, da dokazi v veliki večini kažejo na prenos virusa z živali na ljudi na tržnici v Vuhanu.

Kako je virus z netopirja preskočil na človeka?

Novi koronavirus, ki povzroča bolezen covid, po mnenju znanstvenikov skoraj zagotovo izvira od netopirjev. Ni še jasno, kako se je nato virus z netopirja prenesel na človeka, pri čemer znanstveniki preučujejo dve glavni možnosti.

Prva je, da se je virus razširil po naravni poti prek drugih živali, po drugem scenariju pa bi se lahko z virusom okužil nekdo v okviru raziskave, s pomočjo katere naj bi bolje razumeli grožnjo virusov iz narave.