Približno tretjina nosečnic ne prejme niti štirih od priporočenih osmih kontrolnih pregledov pred porodom. Foto: Reuters
Približno tretjina nosečnic ne prejme niti štirih od priporočenih osmih kontrolnih pregledov pred porodom. Foto: Reuters

Gre za poročilo z naslovom Trendi v zvezi z umrljivostjo mater, je sporočil Unicef. "Nosečnost, ki bi morala biti za vse ženske pozitivna izkušnja, povezana z neizmernim upanjem, je tragično še vedno šokantno nevarna izkušnja za milijone žensk po vsem svetu, ki nimajo dostopa do visokokakovostne in spoštljive zdravstvene oskrbe," je opozoril Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Leta 2020 po svetu umrlo 287.000 mater

Poročilo, ki obravnava smrti mater na nacionalni, regionalni in globalni ravni od leta 2000 do leta 2020, ocenjuje, da je leta 2020 umrlo približno 287.000 mater po vsem svetu. Ta številka je le nekoliko nižja od 309.000 smrti v letu 2016, ko so začeli veljati cilji trajnostnega razvoja Združenih narodov (ZN). Poročilo sicer omenja bistveni napredek na področju zmanjševanja števila smrti mater med letoma 2000 in 2015, ki pa je na tej točki večinoma zastal in se je v nekaterih primerih celo obrnil.

V dveh od osmih regij ZN-a – v Evropi in Severni Ameriki ter v Latinski Ameriki in na Karibih – se je stopnja umrljivosti mater med letoma 2016 in 2020 povišala za 17 odstotkov (v Evropi in Severni Ameriki) ter za 15 odstotkov (v Latinski Ameriki in na Karibih). V drugih regijah je ostala nespremenjena. Poročilo kljub temu navaja, da je mogoče doseči napredek. V dveh regijah – v Avstraliji in na Novi Zelandiji ter v Srednji in Južni Aziji – so v istem obdobju denimo zaznali znaten upad (v Avstraliji in na Novi Zelandiji za 35 odstotkov, v Srednji in Južni Aziji pa za 16 odstotkov) stopnje umrljivosti mater, kar velja tudi za 31 držav po vsem svetu.

Skupno število smrti mater je v veliki meri še naprej osredotočeno na najrevnejše dele sveta in na države, ki jih pestijo konflikti. Leta 2020 se je približno 70 odstotkov vseh smrti mater zgodilo v podsaharski Afriki. V devetih državah, ki se spopadajo s hudimi humanitarnimi krizami, so bile stopnje umrljivosti mater več kot dvakrat višje od svetovnega povprečja (551 smrti mater na 100.000 živorojenih otrok, v primerjavi z 223 smrti mater na 100.000 živorojenih otrok po vsem svetu).

Več vzrokov za slabo zdravstveno oskrbo

Vodilni vzroki za smrti mater so hude krvavitve, visok krvni tlak, vnetja, povezana z nosečnostjo, zapleti, do katerih lahko pride pri nevarnih splavih, ter osnovna bolezenska stanja, ki jih lahko nosečnost še poslabša (na primer hiv/aids in malarija). Vse te vzroke je v veliki meri mogoče preprečiti ali pozdraviti, če je seveda na voljo visokokakovostna in spoštljiva zdravstvena oskrba, so še sporočili z Unicefa.

Stopnja umrljivosti mater se je med letoma 2016 in 2020 povečala v Evropi, Severni Ameriki, Latinski Ameriki in na Karibih. Foto: Reuters
Stopnja umrljivosti mater se je med letoma 2016 in 2020 povečala v Evropi, Severni Ameriki, Latinski Ameriki in na Karibih. Foto: Reuters

Približno tretjina žensk ne prejme niti štirih od priporočenih osmih kontrolnih pregledov pred porodom in tudi ne nujno potrebne poporodne nege, približno 270 milijonov žensk pa nima dostopa do sodobnih metod načrtovanja družine. Nadzor nad njihovim reproduktivnim zdravjem, zlasti odločitve glede tega, ali si želijo imeti otroke, in če da, kdaj, je bistvenega pomena, saj se tako zagotovi, da lahko ženske načrtujejo in ustrezno razporedijo nosečnost ter porode, saj lahko tako zaščitijo svoje zdravje. Neenakosti, povezane z dohodkom, izobrazbo, raso ali etnično pripadnostjo še dodatno povečujejo tveganja za marginalizirane nosečnice, ki jim najbolj primanjkuje dostop do nujno potrebne nege ob in po porodu, in ki imajo obenem v nosečnosti največ obstoječih zdravstvenih težav.

"Zmanjševanje stopnje smrtnosti mater ostaja eden od najbolj perečih svetovnih izzivov na področju zdravstva," je dejal John Wilmoth, direktor oddelka za prebivalstvo na Uradu za ekonomske in družbene zadeve. "Za izkoreninjenje smrti mater, ki jih je mogoče preprečiti, in zagotavljanje univerzalnega dostopa do kakovostne zdravstvene oskrbe za matere so potrebna vztrajna nacionalna in mednarodna prizadevanja ter neomajne zaveze, zlasti, ko gre za najbolj ranljive prebivalce. Skupaj smo odgovorni, da zagotovimo, da bo prav vsaka mati na svetu preživela porod, da se lahko skupaj s svojimi otroki nato uspešno razvija."

Poročilo še razkriva, da moramo na globalni ravni bistveno pospešiti napredek, da bi dosegli globalne cilje za zmanjševanje števila smrti mater, saj bomo v nasprotnem primeru do leta 2030 ogrozili življenja dodatnega milijona mater.