Zaradi ravnanja v primeru 12-letnega Bora Nekrepa so na zdravniški zbornici znova uvedli postopek odločanja o licenci Zlatke Kanič. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi ravnanja v primeru 12-letnega Bora Nekrepa so na zdravniški zbornici znova uvedli postopek odločanja o licenci Zlatke Kanič. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniška zbornica znova o licenci zdravnice Kaničeve

Kot je znano, so upravni inšpektorji marca ugotovili, da zbornica napačno vodi postopke odvzemov licence, na seji 16. septembra pa je izvršilni odbor zdravniške zbornice odobril ponovno uvedbo postopka odločanja o odvzemu licence in pooblastil Živčec Kalanovi za vodenje postopka.

To pomeni, da so tudi na zbornici ugotovili, da razsodišče zbornice v postopku odločanja o disciplinskih ukrepih ne more odločati tudi o odvzemu licence, saj zbornica vodi postopek odločanja o odvzemu licence po javnem pooblastilu, ki ji ga je podelilo ministrstvo za zdravje. Po mnenju inšpektorjev za javno upravo, ki so marca letos opravili nadzor nad delom zdravniške zbornice, se lahko licenca zdravniku odvzame samo po upravnem postopku, odločbo o morebitnem odvzemu pa naj bi izdala predsednica zbornice.

Zbornica: Upravni inšpektor ne more odločati
Razsodišče zdravniške zbornice, ki je med drugim pristojno za odločanje tudi o odvzemu licence, tako po mnenju inšpektorjev odloča zgolj o disciplinskih sankcijah zoper zdravnika, ne more pa odločati o javnih pooblastilih. V primeru odvzema licence, pri čemer gre za izvajanje javnega pooblastila, pa mora zbornica voditi pravilen upravni postopek. Vseeno v zbornici ocenjujejo, da upravni inšpektor nima zakonskega pooblastila, da nosilcu javnih pooblastil naloži, kako naj odloča v posamični upravni zadevi, kar vključuje tudi odločitev o uvedbi obnove postopka po uradni dolžnosti.

O Kaničevi že prvo- in drugostopenjsko razsodišče
O odvzemu licence Kaničevi je že odločalo prvostopenjsko in drugostopenjsko razsodišče zbornice, nato pa še skupščina zbornice. Zadnja je Kaničevi izrekla ukrep, po katerem se zdravnici izreče javni opomin in trimesečno dopolnilno strokovno izobraževanje. Ukrep je bil milejši od druge odločitve drugostopenjskega razsodišča, zaradi česar so pozneje tudi odstopili člani drugostopenjskega razsodišča.

Ob tem na zbornici še poudarjajo, da so že odpravili nekatere pomanjkljivosti, ki so jih upravni inšpektorji ugotovili pri nadzoru.

Zdravniška zbornica znova o licenci zdravnice Kaničeve