Zdravo življenje
false
Slovenski med je ena osnovnih sestavin tradicionalnega slovenskega zajtrka. Foto: Pixabay
false
Tradicionalni zajtrk poudarja pomen lokalne ponudbe kakovostne hrane. Foto: AP
       Se pa že dogajajo pozitivni premiki v navadah. Vedno več otrok zajtrkuje, prav tako zajtrkuje tudi vedno več odraslih, kjer so ženske sicer boljše od moških. Tako pri odraslih kot otrocih opažamo pomemben upad uživanja sladkih gaziranih pijač, kjer smo bili visoko na lestvicah tudi v evropskem merilu. Pojemo več sadja in tudi zelenjave, kar je vse skladno s priporočili zdrave prehrane.       
 Mojca Gobec, direktorica direktorata za javno zdravje
Čebele, panj, med
Tradicionalni slovenski zajtrk se je začel pred enajstimi leti na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Foto: BoBo
Dejan Židan
Ponovno je treba obuditi kulturo zajtrka, ki se ga preveč opušča, je dejal Dejan Židan. Foto: BoBo

Dodaj v

Tradicionalni slovenski zajtrk krepi kulturo zajtrka in zdrave prehrane

Pozitiven vpliv na zdravje otrok
14. november 2017 ob 14:23
Brdo pri Lukovici - MMC RTV SLO, STA

V petek bo ob medu, maslu in jabolkih tradicionalni slovenski zajtrk združil več kot 260.000 otrok v vrtcih in šolah, kar že kaže pozitivne rezultate. Zajtrkuje več ljudi, popije se manj sladkih pijač in poje več sadja ter zelenjave.

Cilji tradicionalnega slovenskega zajtrka in dneva slovenske hrane, ki ju obeležujemo v petek, so po besedah kmetijskega ministra Dejana Židana jasni. Ponovno želijo obuditi kulturo zajtrka, ki se preveč pogosto opušča in dati poudarek lokalni ponudbi hrane.

Ta se je začel na pobudo Čebelarske zveze Slovenije pred enajstimi leti kot medeni zajtrk, ki je do danes prerasel v nacionalni projekt. "Ponosni smo, ker nas z medenimi zajtrki in promocijo lokalne hrane kopirajo tudi po Evropi," je dejal prvi mož zveze Boštjan Noč na Brdu pri Lukovici, kjer so predstavili letošnji projekt slovenskega tradicionalnega zajtrka.

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje Mojca Gobec je ob tem poudarila, da sta tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane pomemben sestavni del nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti, ki ima cilj izboljšati zdravje populacije, zmanjšati breme debelosti in kroničnih bolezni.

Vedno več otrok in odraslih zajtrkuje
"Se pa že dogajajo pozitivni premiki v navadah. Vedno več otrok zajtrkuje, prav tako zajtrkuje tudi vedno več odraslih, kjer so ženske sicer boljše od moških. Tako pri odraslih kot otrocih opažamo pomemben upad uživanja sladkih gaziranih pijač, kjer smo bili visoko na lestvicah tudi v evropskem merilu. Pojemo več sadja in tudi zelenjave, kar je vse skladno s priporočili zdrave prehrane," je ob robu novinarske konference poudarila Gobčeva.

Okolijska ministrica Irena Majcen je spomnila, da so čebele in druge žuželke prvi kazalnik, če je v okolju kaj narobe. Opozorila je še, da hrana ne sodi v odpadke.

Da je Slovenija lahko ponosna na edinstven sistem organiziranja šolske prehrane, je poudarila Irena Simčič z Zavoda RS za šolstvo. Dnevno šole pripravijo več kot 680.000 obrokov, se pa hkrati soočajo s prehranskimi navadami, ki jih otroci prinesejo od doma. Opozorila je še, da se otroci z gospodinjskim poukom žal srečajo samo v petem in šestem razredu osnovnih šol.

Manj debelih mladostnikov
Na vprašanje o konkretnih smernicah pri prehranjevanju otrok v zadnjih letih je Ivan Eržen z nacionalnega inštituta za javno zdravje pojasnil, da se je upadanje uživanja zelenjave, ki je trajalo vse do leta 2012, vendarle ustavilo. Hkrati beležijo manjšo debelost mladostnikov, vse več otrok zajtrkuje in uživa manj sladkih pijač.

Državna sekretarka na kulturnem ministrstvu Damjana Pečnik je ob tem spomnila, da je tradicionalna hrana tudi del naše zgodovine in kulture. Otrokom želijo skozi kulturne umetnostne vsebine ta del slovenske dediščine še bolj približati in razvijati.

Tradicionalni zajtrk in dan slovenske hrane združujeta vso agroživilsko verigo. Direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc je spomnila, da ta združuje 50.000 aktivnih kmetov, več kot 100 zadrug in 700 živilskih podjetij ter da je lokalna hrana plod znanja, izkušenj, raziskav in dela pridnih rok. S posebnim portalom, ki je namenjen javnim naročilom, pa bodo skušali javnim zavodom olajšati naročanje doma pridelane hrane.

Domača zdrava hrana je boljša
Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič pa je opozoril, da je projekt tradicionalnega slovenskega zajtrka prišel ob pravem času. "Ko je bil slovenski potrošnik že usmerjen v tujo hrano, smo to spremenili. Zdaj vsak otrok ve, da imamo domačo zdravo hrano in uvoženo, ki je drugačna," je dejal. Tudi on veliko stavi na omenjeni portal za javna naročila.

Zaveda pa se, da je njihova naloga, da bodo količine zagotovili po ceni, po kateri jo bo kmet z veseljem prodal in si jo bo potrošnik tudi lahko privoščil. Ob tem je zagotovil, da bodo imeli v petek otroci, kljub hudim vremenskim težavam v kmetijstvu v zadnjih dveh letih, na mizah slovenska jabolka.

Prizadevanja za svetovni dan čebel
Židan je ob predstavitvi letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka in dneva slovenske hrane predstavil tudi zadnje stanje pri slovenskih prizadevanjih za razglasitev svetovnega dneva čebel.

V petek bo pristojni odbor Združenih narodov po njegovih besedah glasoval o tej slovenski pobudi. "Več kot 100 držav je že sopodpisalo našo pobudo, tudi Rusija, ZDA in Kitajska. Predvidoma drugi teden v decembru pa bo o tem glasovala generalna skupščina Združenih narodov. Ta projekt svet razume kot droben kamenček v boju proti svetovni lakoti. Svetovni dan čebel svet razume kot dejanje poguma majhne države," je sklenil kmetijski minister.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 14.11.2017 ob 15:41
V šolah bi morali že od prvega razreda imeti vsaj dve ali tri ure tedensko gospodinjstvo. Tam bi pekli kruh, pripravljali raznorazne obroke, kuhali čaje ( zelišča bi recimo nabrali na pohodih ), vlagali sadje in kuhali marmelade. Lahko se sliši butasato, ampak otrokom in kasneje mladostikom ne bi škodilo tako znanje. Aja pa še na potičko ne smemo pzabit...kot bi rekla Angelca. ; )
Zadeti Derviš
# 14.11.2017 ob 14:44
Prizadevanja za svetovni dan čebel

Hvalevredna pobuda, ki bo povečala ugled in prepoznavnost Slovenije v Svetu. Država bi za promocijo čebelarstva med mladimi morala namenjati več sredstev iz proračuna!
Emsho
# 14.11.2017 ob 20:31
Med, v kakršnikoli obliki in trgovinski kruh z javnega razpisa imata bolj malo skupnega z zdravo prehrano in gre za škodljivo propagando in zavajanje. NIJZ pa ob tem izjavi, da fajn, da pada poraba sladkih pijač...

Med ima zdravilne učinke, a ni hrana ampak se bi ga moralo obravnavati kot prehransko dopolnilo - tudi aplicirati bi ga bilo treba tako - kot zdravilo - žličko dnevno in to ob simptomih padca imunske odpornosti. Ne pa z žlico na kruh in vsak dan za zajtrk...poleg tega je v medicinski literaturi precej podatkov, ki nakazujejo na to, da je ena bolj redilnih prav kombinacija enostavnih ogljikovih hidratov (kruh, med) in maščobe (masla). V medu sta glukoza, ki ni esencialno hranilo in fruktoza, ki je ne potrebuje noben proces v telesu in je dokazano toksična za jetra.

Dokazano tudi med sladkorji ni razlike - melasa, med, rjavi, beli, ...vsi so enako škodljivi in povzročajo ob kronični uporabi metabolni sindrom, jetrno zamaščenost (in druge posledice, kot pri alkoholu), sladkorno bolezen, prekomerno telesno težo... ter odvisnost. Gospodarski zbornici se pa očitno zdi prav, da smo tuje dobavitelje zamenjali za domače...

Namesto, da bi trudili izriniti sladkor iz šol, ga vanjo uvažamo. Čez 20 let nas bodo imeli pa za nore, kot imamo danes za nore tiste v začetku 20 stoletja, ki so v precej preparatov in pijač dodajali morfij in kokain....ali pa tiste, ki so se na avtobusih slikali s ta prvimi prenosnimi RTG aparati :-) Kot da nimamo že dovolj drugih dopaminskih stimulansov v življenju... Pa tudi opioidna kriza v ZDA nas očitno ni nič naučila in kar uspešno korakamo po isti poti. Pol se bodo pa spraševali od kje takšen porast samomorilnosti med najstniki in mladimi odraslimi...
baklo
# 14.11.2017 ob 15:14
V šolah in vrtcih se uporablja pa medexov med iz J. Amerike.
Štrumfek
# 14.11.2017 ob 20:06
@josh.k, se strinjam! Se mi zdi, da je tudi zato toliko mladih debelih. Ne znajo si skuhati pa grejo v McDonald's. Mi smo sicer imeli nekaj malega gospodinjstva, ampak nas niso naučili čisto ničesar. Pa še učiteljica je bila vegetarijanka in nas je posiljevala s sojo.
Bethtempet3
# 14.11.2017 ob 16:01
pa na bograč in filano papriko...Uvest pripravo na maturo!!
POTROSNIKF
# 29.01.2018 ob 14:27
Takšen Tradicionalni slovenski zajtrk vsebuje premalo beljakovin...
at111
# 25.11.2017 ob 09:09
Tradicionalna SLO prehrana je vzrok tradicionalno debelih in kronično bolnih slovencev... , mleko, klobase, med, veliko kruha, ocvirki, mast,... samo ne reči temu zdrav zajtrk oz. obrok, je pa verjetno res tradicionalni.
junkmail
# 14.11.2017 ob 15:19
@
Država bi za promocijo čebelarstva med mladimi morala namenjati več sredstev iz proračuna!

Saj se.

Drugače pa jabolka niso ravno neka vitaminska bomba, če niso povsem sveža.

Ne vem, kaj je narobe z južnoameriškim medom.
kingeston
# 22.11.2017 ob 09:55
to je kvečjemu nemški zajterk. slovenski bi bil nekaj čisto bednega, ker slovenski hlapci pač niso jedli meda, to je bilo rezervirano za nemško gospodo v mestih...
AlBundy
# 14.11.2017 ob 15:21
Minister, ki je s svojim (ne)delom našo lastno samooskrbo prepolovil ...
Kazalo