Med gojitelji veljajo mlade amadine za zelo občutljive in zahtevne za vzrejo. So zaradi lepote priljubljene in gojitelji so ustvarili kot ponavadi precej umetnih pasem (kar pogosto vodi v genetsko šibkost zaradi neizbežnega parjenja v sorodstvu). Ponavadi so jih gojili ptičarji, ljubitelji t.i. "eksotov" skupaj z avstralskimi zebricami, galebčki, kanarčki in podobnimi vrstami v velikih vrtnih preletalnicah (voljerah). Zadrževanje teh ptic v premajhnih kletkah sicer osebno obsojam in absolutno zavračam.
Gouldova amadina, Erythrura gouldiae (Gould, 1844) je rahlo ogrožena avstralska ptica pevka iz družine astrilde (Estrildidae) iz reda ptičev pevcev. Poleg nje so iz te družine znane vrste zlata astrilda, tigrasta astrilda, zebrica, rižev ščinkavec in črnoglava nuna.
Astrilde v Avstraliji v bistvu ekološko gledano nadomeščajo ščinkavce (Fringillidae). Astrilde živijo v stepah, savanah in svetlih gozdovih Afrike, jv..Azije in Avstralije; imajo kratke, močne kljune za hranjenje s trdimi semeni. To so družabne, pogosto pisano obarvane ptice, ki gnezdijo v kroglastih gnezdih na drevju in grmovju.
Med parjenjem se par osami, sicer pa letajo v številčnih jatah, pomešane s podobnimi vrstami ptičev, kar velja kot zaščita posamezne ptice pred plenilci. Kot rečeno, je marsikje v severni Avstraliji že skoraj ogrožena vrsta (Near Threatened ver 3.1.2013).
Vedno pogostejši požari in paša (živinoreja - govedo, ovce ipd.) so glavna grožnja. Goveda in druge živali povzročajo spremembe v sestavi vrst trav, s semeni katerih se te majhne zrnojede pevke hranijo.
V študiji, navedeni spodaj, so ugotovili, da samček te vrste amadine izbere partnerko samo z levo polovico možganov.