Novice

Bonobi imajo radi barabe

Naklonjenost do zlonamernosti

8. januar 2018 ob 16:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

Opice bonobi imajo raje "barabe" kot prijazneže, na veliko presenečenje raziskovalcev univerze Duke. Bonobi so namreč znani po svoji neagresivnosti.

Ljudje naj bi bili bolj naklonjeni do prijaznih posameznikov kot do neprijaznih. Raziskovalci univerze Duke (ZDA) so zagrizli v vprašanje, ali to značilnost z ljudmi (homo sapiens sapiens) delijo tudi pritlikavi šimpanzi (bonobi, pan paniscus).

Dozdajšnje raziskave na ljudeh kažejo, da človeški dojenčki že pri treh mesecih zlahka razlikujejo med prijazneži in zlonamerneži, trdijo na Duku.

Znanstveniki so pričakovali podobnost, izsledki pa so pokazali nasprotno, piše v sporočilu za javnost. Raziskava je objavljena v znanstveni publikaciji Current Biology.

V zavetišču Lola Ya Bonobo (Demokratična republika Kongo) je 24 bonobov sodelovalo v dveh različnih poskusih.

Risankasti zlobneži kradejo, porivajo
V prvem so gledali videoposnetek, vsebujoč figurico, ki je poskušala zlesti na hrib. Pred vrhom je protagonista pričakal ali zlohotnež, ki jo je porinil navzdol, ali pa dobrohotnež, ki ji je pomagal navzgor. Po ogledu so pritlikave šimpanze pričakali prigrizki: dva kosa jabolka, vsak na svojem prtičku, opremljenem ali z zlobnežem ali prijaznežem.

Pri drugem poskusu je človeški igralec odvrgel oziroma "izgubil" plišasto igračo. Nekdo drug je predmet pobral in ga skušal vrniti, a brez uspeha, saj je tretja figura pridrvela in v zadnjem trenutku igračo ukradla. Oba sta po poskusu bonobom ponujala jabolčne krhlje, raziskovalci pa so opazovali, od katerega jo bodo opice najprej sprejele.

V obeh poskusih so pritlikavi šimpanzi razlikovali med prijaznežem in barabo; v nasprotju z ljudmi pa so nagrade raje sprejeli od barab.

Naklonjenost se še povečala
Še več. Raziskovalci so še pred začetkom vsega izmerili "osnovno naklonjenost" do obeh likov. Ugotovili so, da se je naklonjenost do barab po "zlih" dejanjih še povečala.

Za to mora biti dober razlog
Kako to interpretirati, še posebej z evolucijskega vidika? Raziskovalci so prepričani, da za tem stoji dober razlog, piše v sporočilu za javnost. Pritlikavi šimpanzi morda nesramnost dojemajo kot znak višjega družbenega položaja in nesramneže poskušajo obdržati na svoji strani - ker se močni zavezniki izplačajo.

Da bi interpretacijo preverili, so na Duku izvedli še tretji, dodaten poskus. Štiriindvajseterici so pokazali še en video, v katerem je risankasta podoba zavzemala privlačno mesto in pri tem odganjala tekmece. Bonobi so - znova - pokazali naklonjenost do zmagovalca, ki je mesto zasedal, v nasprotju s tistimi, ki so se vdali.

Sodelovanje z zmagovalci lahko pripelje do prednosti: več hrane, prijateljev in manjša možnost, da sami postanejo žrtev, ugotavljajo na Duku.

Ni pa mogoče kar sklepati, da je nasprotovanje barabam edinstvena lastnost ljudi, nadaljujejo.

V človeški družbi je mehanizem najbrž drugačen. Odganjanje hudodelcev zmanjša možnost, da se bodo drugi posamezniki sploh odločili za delinkventno pot. Ta jih namreč lahko pripelje do izločenja iz družbe.

Ravno ta lastnost pa ljudem omogoča edinstvene načine sodelovanja v velikih množicah, so sklenili raziskovalci.

Agresivni šimpanzi, neagresivni bonobi
Pritlikavi šimpanzi so ogrožena vrsta, ki živi le v deževnem gozdu okoli reke Kongo. Znani so po tesno povezanih skupnostih, ki jih vodijo samice; ter izjemni odprtosti in visoki dejavnosti na področju spolnosti. So tudi ene najinteligentnejših živali sploh, obdarjene z občutkom za ritem.

So eden izmed dveh članov rodu šimpanzov (pan). Drugi člani so t. i. navadni šimpanzi (pan troglodytes). Zanimiva razlika med bonobi in šimpanzi je agresivnost. Pritlikavi so znani po precej nižji stopnji agresivnosti in višjim altruizmom, medtem ko so navadni šimpanzi lahko zelo surovi, uničevalni in imajo radi alkohol.

Oboji so sicer sposobni ločevanja med dejanskim in namišljenim svetom.


Al. Ma. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 24

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • firtoh 8. januar 2018 ob 17:24
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ne vidim razlike,razen vizualne,med njihovim razmišljanjem in našim.Tudi pr nas smo raje z zmagovalcem,četudi je pokvarjen,zaradi koristi
  +15
  -5
 • penzl 8. januar 2018 ob 17:29
  Prijavi neprimerno vsebino
  Dozdajšnje raziskave na ljudeh kažejo, da človeški dojenčki že pri treh zlahka razlikujejo med prijazneži ter zlonamerneži, trdijo na Duku.

  Treh kaj, urah, dneh, mesecih, letih?
  +3
  -3
 • GIGI5 8. januar 2018 ob 17:33
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ja, tako kot povprečen slovenski volilec.
  +15
  -3
 • generacija56 8. januar 2018 ob 17:37
  Prijavi neprimerno vsebino
  Poznamo to lastnost.
  Zelo pogosta med samičkami homo sapiens....
  +30
  -2
 • r5 8. januar 2018 ob 17:41
  Prijavi neprimerno vsebino
  Lepa dekleta ljubijo ...
  +8
  -3
 • mb128 8. januar 2018 ob 17:42
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kako, da ljudje nimajo radi barab?!
  Kaj pa tista pesmica?
  Lepa dekleta ljubijo barabe
  Lepa dekleta jim padajo v objem.
  Sicer pa je to pri nas malo bolj v celofan zavito kot pa pri teh v članku opisanih primatih. Ljdje cenijo tiste, ki se znajdejo v življenju!
  Pa še nekaj imamo skupnega, sem to videl po tv. Opičjak bonobo prinese samici npr. banano in že dobi tisto, no saj veste kaj mislim.
  Se pa tudi razlikujemo. Bonobi za razliko od nas ne poznajo hinavščine! Hm, mogoče pa je ta detalj napeljal znanstvenike k napačnim zaključkom!
  +5
  -3
 • josh k. 8. januar 2018 ob 17:44
  Prijavi neprimerno vsebino
  Barabe so uspešnejše in vodijo ostale...kar poglejte svetovno politiko.
  +15
  -1
 • tureavanture 8. januar 2018 ob 17:59
  Prijavi neprimerno vsebino
  Sodelovanje z zmagovalci lahko pripelje do prednosti: več hrane, prijateljev in manjša možnost, da sami postanejo žrtev


  So pa rabili nekaj časa za takšno ugotovitev.
  +6
  -1
 • vrtojb5 8. januar 2018 ob 18:05
  Prijavi neprimerno vsebino
  Sej jih bodo feministke v red dale, tako kot nas une iz holivuda.
  +3
  -1
 • Ples 8. januar 2018 ob 18:15
  Prijavi neprimerno vsebino
  Oboji so sicer sposobni ločevanja med dejanskim in namišljenim svetom.

  Torej je čisto možno, da je teh 24 bonobov, ki 'so sodelovali' v raziskavi, toliko brihtnih, da jim je bilo jasno, da so poskusi namišljen svet in so se v bistvu - zafrkavali. ;)
  +6
  0
 

Avdio & Video

 • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!