Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Novice

Britanci ujetim žabam na pomoč z "žabjimi lestvami"

Do zdaj so jih v odtočne jaške namestili dvajset

8. november 2018 ob 16:13
Warwick - MMC RTV SLO, Reuters

Skupina britanskih okoljevarstvenikov je v odtočne kanale ob robovih cest namestila lestve, po katerih bodo lahko na prostost priplezale dvoživke, ki so nesrečno obtičale v obcestnih jaških.

Angleška skupina za zaščito dvoživk in plazilcev (WART) upa, da bo namestitev dvajsetih lestvic iz nerjavečega jekla preprečila temno usodo tistih nesrečnih žabic, ki se ob prečkanju ceste – največkrat v času parjenja – ujamejo v obcestne jaške.

"Dvoživke v času parjenja pogosto najprej prečkajo cesto, prevečkrat pa se zgodi, da se ob tem nepričakovano ujamejo v odtočne jaške. Tukaj se njihova življenjska zgodba pogosto konča," je za Reuters povedal Tim Jenkins, eden izmed okoljevarstvenikov, ki so sodelovali pri namestitvi lestev.

"'Izum' bo dvoživkam pomagal pri preživetju, verjamemo pa, da bo s tem narasla tudi žabja populacija," pravi.

Skupino okoljevarstvenikov ena lestev stane približno 17 evrov, kar je zanje precejšen zalogaj. Upajo, da jim bodo v prihodnje na pomoč priskočile še druge britanske organizacije.

Ob tem poudarjajo, da so žabe močno prezrte živali, ki se ljudem pogosto gnusijo. "Takšen odnos je popolnoma nepotreben, saj so koristne za ekosistem, seveda so zelo učinkovite tudi v vrtovih. Prehranjujejo se namreč s številnimi škodljivci."

Problematika ujetih žab pa ni omejena le na Veliko Britanijo. Študija iz leta 2012, ki so jo izvedli na Nizozemskem, pravi, da se letno več kot pol milijona krastač, drugih žab in pupkov ujame v odtočne jaške in zaprte obcestne kanale.

K. Ši. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 5

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!