Novice

Ciper se bori proti invaziji tujerodnih rib plamenk

12. april 2018 ob 14:14
Nikozija - MMC RTV SLO, STA

Ciper se bori proti invaziji plamenk, strupenih rib, ki so se najprej iz Indijskega oceana razširile na zahodne dele Atlantskega oceana ob ZDA in Karibskem otočju, zdaj pa so dosegle še Sredozemsko morje.

Znanstvenike, ribiče in potapljače skrbi invazija tujerodne vrste, ki tu nima naravnih sovražnikov. Na Cipru so tako zagnali poseben program proti invaziji te strupene ribe.

Plamenka, ki je zaradi svojega vzorca in zanimive oblike priljubljena v akvarijih, se je prvič pojavila v morju pred Ciprom leta 2012, je pojasnil raziskovalni direktor centra Enalia Louis Hadjioannou. Zaradi invazivne vrste je center zagnal akcijo za omejevanje števila plamenk. Dodal je, da so se od leta 2012 plamenke zelo hitro razširile in jih je zdaj mogoče najti v večjih jatah skoraj povsod v vodah okoli Cipra.

Ribo pa so že opazili tudi pred obalo Grčije, Turčije in Tunizije. Plamenke se dobro počutijo predvsem v toplejšem vzhodnem delu Sredozemskega morja, medtem ko jih na hladnejšem zahodnem delu še niso opazili.

Povzročajo škodo koralam
Enalia je skupaj z drugimi partnerji zagnala pilotni projekt Relionmed, ki je financiran iz sredstev programa Evropske unije za zaščito biološke raznolikosti Life. V okviru programa želijo na Cipru vzpostaviti prvo obrambno vrsto proti invaziji plamenk.

Od 80. let prejšnjega stoletja je plamenka povzročila opazno škodo ob obalah ZDA in Karibskega otočja, je dejal raziskovalec pri Enalii Carlos Jimenez. Hudo škodo je opaziti pri lokalnih vrstah koralnih živalskih vrst. Raziskovalci so namreč opazili, da se je v dveh letih pri 40 vrstah lokalnih vrst populacija zmanjšala za kar 65 odstotkov.

Finančna spodbuda za lovljenje plamenk
Glede na izkušnje s Karibskega otočja pa so znanstveniki na Cipru zaskrbljeni, da se bo podobna zgodba ponovila v Sredozemskem morju. V okviru projekta zajezitve invazije ribe nameravajo predvsem ozaveščati in organizirati različne dogodke, med njimi tekmovanje v ribolovu plamenke s harpunami. Ribičem pa želijo omogočiti finančno podporo, če bodo lovili plamenke. Te bi se lahko nato ponudilo v restavracijah, bodice pa bi lahko uporabili za izdelovanje nakita.

"Cilj projekta ni, da se izkoreninijo, ampak nadzorujejo," je še dejal Hadjioannou.

Plamenke so strupene ribe iz družine bodik. Strupene so bodice in konice plavuti, toksin pa proizvajajo posebne žleze, ki so v koži blizu bodic. Načeloma ni napadalna in nevarna človeku, vendar se lahko kljub temu zgodijo vbodi, ki bolijo, lahko pa nastopi tudi alergična reakcija.

A. P. J. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 8

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • fritaja 12. april 2018 ob 15:15
  Prijavi neprimerno vsebino
  A je tak problem poloviti jih in dostaviti v ribarnice? Če smo iztrebili že toliko vrst rib ...
  +2
  -4
 • HOR 12. april 2018 ob 15:19
  Prijavi neprimerno vsebino
  "...Hudo škodo je opaziti pri lokalnih vrstah koralnih živalskih vrst. Raziskovalci so namreč opazili, da se je v dveh letih pri 40 vrstah lokalnih vrst populacija zmanjšala za kar 65 odstotkov..."

  ...
  Torej tu hudo škodo koralam povzročajo prinešene tujerodne ribe plamenke, ne pa CO2 ali globalno segrevanje...!
  +5
  -6
 • -Jani- 12. april 2018 ob 18:37
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ilegalni migranti!
  +5
  -1
 • Binder Dandet 12. april 2018 ob 19:00
  Prijavi neprimerno vsebino
  Raznolikost bogati druzbo.
  +1
  -2
 • doba 12. april 2018 ob 21:37
  Prijavi neprimerno vsebino
  Delajo škodo koralam? Saj se prehranjujejo izključno z živimi ribami. -:)))
  0
  -1
 • Krepki 13. april 2018 ob 02:25
  Prijavi neprimerno vsebino
  akvarijska riba, ki se jo lovi na harpuno...
  zanimivo
  0
  0
 • m_79 13. april 2018 ob 04:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zanimivo, ravno danes sem se potapljal na kolumbijskem otoku San Andres in sem videl tri plamenke! So nam povedali, da ne spadajo sem in da je v zadnjih letih raznovrstnost rib zaradi njih precej upadla. Drugace pa zelo lepa in impozantna riba, ni kaj.
  +1
  0
 • TCC25 14. april 2018 ob 15:54
  Prijavi neprimerno vsebino
  Na Sv. Luciji smo jih jedli. Zelo okusna riba! If you can't beat them, eat them!
  0
  0
 

Avdio & Video

 • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!