Novice

Dan lipicanca: V Lipici se spominjajo začetkov obratovanja kobilarne

Ogledati si bo mogoče mladiče lipicancev in najrazličnejša tekmovanja

20. maj 2018 ob 14:20
Lipica - MMC RTV SLO, STA

V Kobilarni Lipica praznujejo - v spomin na začetke obratovanja kobilarne pred 438 leti se namreč pripravljajo na dan lipicanca, na katerem bodo predstavili najlepše konje Kobilarne Lipica in Združenja rejcev lipicanca Slovenije.

19. maja smo namreč obeleževali 438 let, odkar je Habsburški nadvojvoda Karel II., sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, odkupil lipiško posest od tržaškega škofa in s tem postavil temelje kobilarne v Lipici, ki je eden izmed največjih ponosov Slovenije. S tem se je začel tudi začetek reje lipicanske pasme konj.

Kobilarna Lipica redi lipicanca na tradicionalen in preizkušen način. Plemenski žrebci so v hlevu nameščeni v individualnih boksih, plemenske kobile pa so nameščene v skupnem hlevu. Reja konj je prosta.

Tekmovanja, ogledi ...
Praznovanje se je začelo s tekmovanjem najboljših slovenskih voznikov, ki se bodo predstavili v dresurni in spretnostni vožnji vpreg, kasneje bodo potekali vodeni ogledi kobilarne, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi mladiča lipicanca in se podučili o tem, kako poteka sedlanje in podkovanje lipicanskih konj.

Najmlajši se bodo lahko udeležili ustvarjalnih delavnic in spoznavali ponije, družine se bodo lahko podale na vožnje s kočijo po skritih kotičkih lipiškega posestva.

Vrhunec programa bo konjeniški spektakel z najlepšimi lipicanci, žrebički in konjeniškimi gosti na lipiškem konjskem dirkališču. Nastopili bodo najlepši lipicanci Kobilarne Lipica in Združenja rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje zasebne rejce teh plemenitih konj v Sloveniji.

Odličen obisk kobilarne
V Kobilarni Lipica so v prvih štirih mesecih letošnjega leta zabeležili 20.515 obiskovalcev, kar je 42 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Tako se nadaljuje trend rasti, ki se je začel leta 2016 s 14-odstotno in nadaljeval leta 2017 z 22-odstotno rastjo števila obiskovalcev.

Kobilarna je naredila korak naprej tudi pri organizaciji konjeniških tekmovanj. Aprila se je v Lipico vrnilo tekmovanje v preskakovanju ovir, poleg uveljavljenih mednarodnih tekmovanj pa bo kobilarna letos prvič organizirala državna prvenstva v vseh konjeniških disciplinah, ki se razvijajo v Sloveniji: dresurnem jahanju, vožnji vpreg, vzdržljivosti in preskakovanju ovir, so napovedali.

K. Ši. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 5

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Betti 20. maj 2018 ob 22:06
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kako, prosim? Pravkar so ODPOVEDALI dve mednarodni dresurni tekmi - Alpe Adria Dressage Trophy in CDI (Concours de Dressage International). Lipica je trenutno vse kaj drugega kot ponos kogarkoli, ki se na konjeništvo res spozna, in mu je za konje mar.
  +4
  -2
 • Franc 1952 21. maj 2018 ob 18:19
  Prijavi neprimerno vsebino
  Dan lipicanca: V Lipici se spominjajo začetkov obratovanja kobilarne!

  Ja, ja, pred 438. leti so imeli samo enega žrebca, pa so mu potem pri delu vsi pomagali!:)
  0
  -1
 • henodarling 21. maj 2018 ob 21:41
  Prijavi neprimerno vsebino
  Aja, tudi kobilarna lahko "obratuje"?
  Nisem vedel do danes.
  +2
  0
 • polarisprox440 22. maj 2018 ob 00:46
  Prijavi neprimerno vsebino
  Čudovite živali. Takšna tradicija se mora ohranjati. Aja. Za moje pojme lahko obratuje npr. elektrarna, tovarna, žičnica... kobilarna pa je odprta...
  +2
  0
 • pepapepa 22. maj 2018 ob 13:23
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kakšno je zdravstveno stanje poškodovanih žrbičkov prepeljanih na veterinarsko kliniko?
  0
  0
 

Avdio & Video

 • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!