Novice

Japonska bo znova začela komercialni kitolov

Uživanje kitovega mesa kot del kulture

26. december 2018 ob 09:55
Tokio - MMC RTV SLO, STA

IWC je komercialni kitolov prepovedal leta 1986, potem ko so nekatere vrste zaradi čezmernega kitolova prignali že na rob izumrtja.

Japonska se je po mednarodnem pritisku temu moratoriju pridružila leta 1988, zdaj pa se bo očitno pridružila Islandiji in Norveški, ki prav tako nasprotujeta pravilom IWC-ja glede komercialnega kitolova.

Japonska je članica IWC-ja od leta 1951, oblasti pa lov na kite zagovarjajo, češ da je uživanje kitovega mesa del njihove kulture.

Pričakovana odločitev

Vrsto let je Japonska lovila kite v "znanstvene raziskave" in za prodajo mesa, kar so okoljevarstveniki ostro kritizirali.

Preberite še:

Kitovo meso - delikatesa ali krvavi plod kitolova?

Napoved o ponovnem zagonu kitolova je bila sicer pričakovana. O tem se je začelo glasno govoriti že od septembrskega zasedanja IWC-ja v Braziliji, ko je bila Japonska poražena pri predlogu, da bi lahko obnovili komercialni kitolov, ker da so se populacije nekaterih vrst že močno okrepile.

Prejšnji teden pa so v javnost prišle napovedi, da bi se umik te države iz IWC-ja lahko zgodil že prihodnje leto.

Lovili bodo tudi ščukastega kita

Okoljevarstvene skupine opozarjajo, da bo imela poteza resne posledice. Japonska bo zdaj lahko svobodno lovila kite, vključno z vrstami, ki so po IWC-ju trenutno zaščitene, kot je ščukasti kit. Japonska trdi, da so se ščukasti kiti številčno že dovolj okrepili, da po njihovih ocenah ne potrebujejo več zaščite.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Jošihide Suga je povedal, da bo komercialni kitolov omejen na japonske teritorialne vode in gospodarska območja. Posledično bo Japonska nehala loviti v vodah Antarktike in na južni polobli, kar okoljevarstveniki pozdravljajo.

Suga je pojasnil še, da bodo umik iz IWC-ja sporočili do konca leta, odločitev pa bo pravno začela veljati s 30. junijem 2019. Takoj zatem naj bi obnovili komercialni kitolov.

Pojedo le malo kitovega mesa

Japonska vlada je v izjavi za javnost sporočila, da IWC ni dovolj predan enemu svojih ciljev, tj. podpiranju trajnostnega komercialnega kitolova. Ob tem so IWC obtožili, da se osredotoča zgolj na cilj ohranjanja števila kitov.

Vrsta obalnih skupnosti na Japonskem že stoletja lovi kite, a je poraba kitovega mesa v državi narasla šele po drugi svetovni vojni, ko so bili proteinsko bogati kiti glavni vir mesa. V zadnjih desetletjih je poraba kitovega mesa močno upadla in predstavlja le pičlih 0,1 odstotka vsega mesa, prodanega na Japonskem.

Kot navaja AFP, gre predvsem za notranjepolitično vprašanje. Konservativci namreč z zagovarjanjem "tradicije", tudi kitolova, nabirajo politične točke. Več ministrov v vladi konservativne Liberalne stranke je podpornikov kitolova, pa tudi premier Šinzo Abe prihaja iz okrožja, kjer je kitolov priljubljen.

Avstralci ogorčeni

Na odločitev Tokia so se z obžalovanjem že odzvali v Avstraliji. Ministrica za okolje Melissa Price je Japonsko pozvala, naj spremeni svojo odločitev in ostane zavezana pravilom IWC-ja.

"Avstralija ostaja odločno proti vsakršnim oblikam komercialnega in tudi tako imenovanega znanstvenega kitolova," je poudarila ministrica in dodala, da je "izjemno razočarana zaradi odločitve Japonske".

K. S. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 62

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • josh k. 26. december 2018 ob 10:19
  Prijavi neprimerno vsebino
  Če neka skupnost ulovi kita za preživetje, ker pač nima alternative potem ni sporno.
  Lovljenje kitov na veliko pa lahko ogrozi naravno ravnovesje v že tako izropanem morju.
  +32
  0
 • copcop 26. december 2018 ob 10:27
  Prijavi neprimerno vsebino
  Bo potrebno narediti farme za kite in jih gojiti kot prašiče ali krave. Potem pa poklat in pojest kot krvavice, pečenice, suhe salame, zrezke, vampe in mladičke kitov kot odojke na žaru. Se nam že cedijo sline.
  +19
  0
 • discoversci 26. december 2018 ob 10:30
  Prijavi neprimerno vsebino
  Vsako tako kitolovko bi bilo potrebno enostavno torpedirati. Bi bil rade volje kapitan te podmornice. In to za bagatelo ali pa celo kar prostovoljno.
  +26
  0
 • Mr.Mr. 26. december 2018 ob 10:38
  Prijavi neprimerno vsebino
  In admin kaj te je zmotilo? To kar je rekel zaho je pri nas dovoljeno, saj ni bilo nobene obtožbe še najmanj pa od nogometne zveze.
  +1
  0
 • Kiklop 26. december 2018 ob 10:39
  Prijavi neprimerno vsebino
  Japonci imajo še več grdih razvad, ki mejijo na kriminal. Denimo poboj delfinov v enem zalivu tam nekje (žal se ne spomnim imena) je tradicionalen, potem ribe napihovalke, ki jih neznosno mučijo preden jih pojedo.
  To s kiti pa presega vsako zdravo pamet. Žal niso edini, naši bratje v EU Norvežani in še kdo-... mislim, da je porcija masla na glavi tudi pri njih kar konkretna.
  Izjemoma se strinjam z nasilnim dejanjem, discoversi, kitilovke zaslužijo takoj in direkt torpedo. Če se bo kje zbiral denar za to sem pripravljen odšteti vsaj pol plače za ta namen.
  +26
  0
 • mare008 26. december 2018 ob 10:39
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ce so kiti ogrozena vrsta, bi uvedel kvote, omejil ali prepovedal lov. Ce ne, pa naj jih lovijo kot druge ribe.
  +3
  0
 • Hyperion 26. december 2018 ob 10:40
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ce zda izstopa iz vseh sporazumov, bodo pac tudi ostale države. Zakaj bi ostali civilizirani, če pa vlada boj za preživetje.. pravi zda..
  +2
  0
 • Kiklop 26. december 2018 ob 10:41
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ker samo eno bi torpedirali, ostale bi šle takoj nazaj v pristanišča, skladno z strahopetno in zahrbtno naravo, ki jo najbrž gojijo posadke teh ladijskih grdob.
  samo eno bi sesuli in bi bil mir.
  +16
  0
 • Mimobeznik 26. december 2018 ob 10:46
  Prijavi neprimerno vsebino
  Azijska kultura, eni jejo pse, drugi kite, tretji podgane, četrti konje.
  +6
  0
 • Nimrod no.1 26. december 2018 ob 10:49
  Prijavi neprimerno vsebino
  Bravo Japonska!!!

  Globalistična banda ne sme omejevati tradicije!!
  +3
  0
 

Avdio & Video

 • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!