Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Novice

Na Cerkljanskem odstrelili volčjega mladiča

Razširili območje lova

1. september 2019 ob 22:03
MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Kot je za Radio Slovenija pojasnil lovec Boštjan Čemažar, ki je pred meseci sprožil civilno iniciativo za odstranitev velikih zveri, so volka uplenili v bližini pašnika. Šlo naj bi za volčjega mladiča, z njim pa sta bila vsaj še en ali dva volkova. Čemažar je napovedal, da si bodo prizadevali pridobiti dovoljenje za odstrel več volkov, saj je teh tudi na Cerkljanskem več, kot so predvidevali.

Na Cerkljanskem je pred časom nastala peticija za odstranitev nevarnih zveri iz okolja, saj so se napadi volkov na rejne živali - drobnico, govedo in konje - v zadnjem času povečali, pobudniki peticije, pod katero so zbrali približno 3.000 podpisov, pa opozarjajo, da volka na širšem območju cerkljanskega in škofjeloškega hribovja ni bilo že vsaj sto let.

O napadih volkov na domače živali so poročali tudi ta konec tedna: v Novakih so volkovi poškodovali dva konja.

"Odstrel volkov se večinoma odreja, da bi se pomirilo ljudi, ki volkov ne marajo"

Razširili območje lova

Na podlagi dogovora z ministrstvom za okolje so lovci območja, kjer je lov na volka dovoljen, razširili na območje celotnega tropa na Kočevskem, Notranjskem in Primorskem. Po interventnem zakonu, ki ga je vlada predlagala, ker se odvzem zveri iz narave po odločitvi upravnega sodišča ne izvaja, so lovci odstrelili več deset medvedov, ne pa tudi volka. V avgustu lovci zaradi vegetacije in posledično slabe vidljivosti namreč zelo težko izvajajo lov na že tako previdnega volka.

V Sloveniji sicer ni nobenega primera, da bi volk kadar koli napadel človeka, tudi v širšem evropskem prostoru se to dogaja le izjemoma, če je žival bolna, na primer zaradi stekline. Tudi zato nevladne organizacije s področja zaščite živali in okolja in številni posamezniki zadnje tedne protestirajo, da ministrstvo za kmetijstvo zagovarja stališča zgolj nekaterih kmetov, in poudarjajo, da so rejcem na voljo zaščitni ukrepi, ki jih sofinancira država.

A. S. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 116

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!