Novice

Orjaške črepahe v hudih težavah zaradi pomanjkanja samcev

Med mlajšimi želvami 99 odstotkov samic

10. januar 2018 ob 09:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zaradi visokih temperatur, ki so posledica podnebnih sprememb, je večina morskih želv vrste orjaška črepaha na severu Velikega koralnega grebena ob vzhodni avstralski obali samic.

Znanstveniki so raziskali dve genetsko različni populaciji orjaške črepahe na Velikem koralnem grebenu ob vzhodu Avstralije in ugotovili, da je v severni skupini, ki šteje 200.000 živali, večina samic. Opozorili so, da bi vrsta lahko propadla, če se ne bo izvalilo več samcev, piše v znanstveni reviji Current Biology.

Temperatura določa razmerje med spoloma
V raziskavi so pojasnili, da toplejša gnezda, ki so skopana na obalah, pomenijo več samic. Že nekaj stopinj višja ali nižja temperatura namreč lahko spremeni ravnovesje med spoloma. Ob povprečnem dvigu temperature za okoli 2,6 stopinje Celzija do leta 2100 je zaradi nevarnosti propada številnih jajc in izvalitve večjega števila potomcev ženskega spola ogroženih več vrst želv, navaja raziskavo francoska tiskovna agencija AFP.

Težko je ugotoviti spol želv, ko so te še v jajcih, zato so znanstveniki ujeli več primerkov orjaške črepahe in z genetskimi testi ugotavljali, od kod so prišle.

Med mlajšimi želvami 99 odstotkov samic
Analizirali so več kot 400 primerov in ugotovili, da je razmerje med samicami in samci bolj v ravnovesju pri tistih želvah, ki so se izlegle na hladnejšem, južnem delu Velikega koralnega grebena. Tam je bilo od 65 do 69 odstotkov samic v populaciji. Drugače pa je na severnem delu grebena, kjer je v populaciji 86,8 odstotka samic, med mlajšimi želvami pa jih je kar 99,1 odstotka.

Trend, da se izleže vedno več samic, je bil opazen že dlje kot dve desetletji, je pojasnil eden glavnih avtorjev raziskave Michael Jensen iz ameriške nacionalne administracije za oceane in podnebje.

Za ravnovesje med spoloma
Po mnenju strokovnjakov bi lahko z različnimi ukrepi pripomogli k boljšemu ravnovesju med spoloma, med drugim z vzpostavitvijo senčnih območij, kjer želve ležejo jajca, tako da bi bila med inkubacijsko dobo na hladnejšem.

Orjaške črepahe so ena od bolj ogroženih živalskih vrst, med drugim jih ogrožajo izguba življenjskega prostora, lovljenje in onesnaževanje, še piše AFP.

Al. Ma. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 5

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • smukač 10. januar 2018 ob 13:18
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kaj bi dal, da bi bil želvak.
  +5
  -1
 • tristokosmatih 10. januar 2018 ob 14:10
  Prijavi neprimerno vsebino
  @smukač
  Kaj bi dal, da bi bil želvak.

  Imel bi "pestro" življenje, vendar kratko, ker bi se hitro končalo v loncu.
  +3
  -1
 • HOR 10. januar 2018 ob 17:02
  Prijavi neprimerno vsebino
  Grožnje preživetju: največja grožnja preživetju Orjaške črepahe* je komercialni ulov za jajca in hrano.
  *(The green sea turtle , Chelonia mydas)

  Tako navaja najstarejša organizacija za raziskovanje želv "Sea Turtle Conservancy"
  LINK
  https://conserveturtles.org/information-sea-turtles-green-sea-turtle/

  Skupna populacija vseh želv že nekaj časa narašča predvsem zaradi naporov zašćite, izvor želv pa sega več, kot 100 milijonov let nazaj, medtem temperature pa so doživele že tudi višje temperature v zadnjih 150 tisoč letih in verjetno podobne v zadnjih 10000 ali celo v zadnjih 1000 letih...
  Enega želvaka pa lako ponuca kar precej želv...
  LINK
  www.wired.co.uk/article/sea-turtle-population-increase-worldwide
  +4
  -3
 • mb128 10. januar 2018 ob 21:04
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ne vem no. To kar vem je samo to, da ima samec xy par kromosomov samica pa xx. Kako pa bi lahko temepratura vplivala na to pa se mi ne sanja. Vem samo to, da smo tudi na tem portalu obravnavali kako v Avstraliji propada ta koralni greben zaradi t.i. blichinga, ki je posledica ravno podnebnih sprememb za katere, tako vsaj nekateri naj bi bil kriv človek. Sedaj se da iz članka razbrati, da so ravno te korale, ki jim je še pred kakšnim letom grozil že kar propad še kar ok. Pozornost se je preusmerila na želve. Mislim te presnete podnebne spremembe, ti človek ti!
  V nestrpnem pričakovanju kaj si bodo izmislili drugo leto!
  +2
  -6
 • LjudjeSoOvce 11. januar 2018 ob 11:20
  Prijavi neprimerno vsebino
  Osnovno pravilo že od pradavnine - biološka vrsta, ki se ne prilagodi (okolju), izumre. Današnje vrste imajo pač to nesrečo, da živijo v času Homo Sapiensa, kar od njih terja toliko hitrejše prilagajanje. Ene vrste izumirajo, druge se množijo, tretje se bodo šele pojavile...krut ples življenja se nadaljuje. In se bo tudi v primeru, da kakšen butec uporabi "največji, najlepši, najmočnejši in oh in sploh rdeči gumb).
  +6
  0
 

Avdio & Video

 • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!