Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Novice

Orkan havajski otok povsem izbrisal z zemljevida

Kaj se bo zgodilo z ogroženimi tjulnji in želvami?

24. oktober 2018 ob 11:04
Honolulu - MMC RTV SLO

Močan orkan v vzhodnem Pacifiku je dobesedno odplaknil 4,4 hektara velik otok, ki je sestavljal del narodnega spomenika odročnih severozahodnih havajskih otokov.

Približno 8 kilometrov dolg in 122 metrov širok East Island je bil drugi največji otok atola French Frigate Shoals, ki leži 885 kilometrov severozahodno od Honoluluja. Otok je bil tudi bivališče kritično ogrožene havajske medvedjice (vrsta tjulnja), ogrožene havajske zelene morske želve in več vrst morskih ptic.

Satelitski posnetki, posneti, potem ko je območje opustošil orkan Walaka, prikazujejo tako rekoč povsem izbrisano belo peščino, pometeno na severnejši koralni greben.

Zaradi orkana so morali z otoka ta mesec evakuirati sedem raziskovalcev, vključno s tremi, ki preučujejo zelene morske želve, poroča Huffington Post.

Charles Littnan, direktor oddelka za zaščitene živalske vrste na uradu za oceane in ozračje, pravi, da bo verjetno potrebnih več let, da bodo videli, kaj točno pomeni izginotje otoka za te ogrožene vrste.

Izginjanje nizkih otočkov
Poleg East Islanda je letos izginil tudi bližnji Trig Island, a ne zaradi orkana, ampak naraščajoče vodne gladine.

"Ti mali, peščeni otočki se bodo s segrevanjem ozračja in naraščajočo gladino oceanov le stežka ohranili," je povedal Littnan. "Ta zadnji dogodek nam daje vpogled v našo prihodnost."

Atol French Frigate Shoals je gnezdišče 96 odstotkov populacije havajskih zelenih morskih želv in približno polovica jih je svoja jajca nesla na East Islandu.

Vse želvje družine so sicer otok zapustile pred orkanom, tako, da ta verjetno ni kaj dosti prizadel odrasle želvje populacije, a skoraj 20 odstotkov letošnjih gnezd se še ni izvalilo in te je orkan vse pometel s seboj.

Otok je bil tudi ključno domovanje zaščitene havajske medvedjice, enega najbolj ogroženih morskih sesalcev na svetu. Okoli 80 odstotkov populacije, ki šteje le 1.400 tjulnjev, živi na severozahodnih Havajih. In običajno se okoli 30 odstotkov teh tjulnjev skoti prav na East Islandu.

K. S. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 22

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!