Novice

Prvič po Darwinu na galapaškem otoku znova kopenski legvani

Rastlinojede živali, ki pomagajo ohranjati ekosistem

8. januar 2019 ob 07:26
Quito - MMC RTV SLO

Kot so sporočili naravovarstveniki z Galapaškega otočja, ki je od obale Ekvadorja oddaljeno okoli tisoč kilometrov, so kopenske legvane preselili na otok Santiago z drugega otoka v arhipelagu v okviru ekološkega programa za ohranjanje živalskih vrst.

Predtem je zadnje kopenske legvane na otoku Santiago videl in popisal znameniti britanski naravoslovec Charles Darwin leta 1835.

Direktor naravnega parka Jorge Carrion je pojasnil, da je ta vrsta legvanov z otoka izginila zaradi naselitve različnih živali, predvsem divjih svinj pa tudi podgan, mačk in psov. Divje svinje so nato leta 2001 z otoka umaknili. Z okoljevarstvenim programom želijo zaščititi tudi legvane na otoku North Seymour, kjer naj bi jih živelo še okoli 5.000, a se spoprijemajo s pomanjkanjem hrane. "Kopenski legvani so rastlinojedci, ki s širjenjem semen pomagajo ekosistemom in ohranjajo odprta območja brez rastlinstva," je za Guardian dodal Carrion.

Pod Unescovo zaščito

Galapaško otočje sestavlja okoli 130 otokov in otočkov, na njih pa živi okoli 25.000 prebivalcev. Izredno in edinstveno rastlinstvo ter živalstvo otokov sta pod Unescovo zaščito svetovne dediščine. Aprila lani so na otočju, ki ga letno obišče okoli 200.000 turistov, prepovedali plastične izdelke za enkratno uporabo, med preteklimi decembrskimi prazniki pa so zaradi zaščite živali prepovedali tudi vsa pirotehnična sredstva, ki povzročajo pok.

Kopenski legvani živijo le na Galapaških otokih. Darwin jih je opisal kot "grde živali, ki so po trebuhu oranžne, po hrbtu pa rjave. Imajo nenavadno obliko glave, zaradi katere so videti precej neumne." V dolžino zrastejo kar do metra in pol, tehtajo pa do 11 kilogramov. Jedo kaktuse, sadje in rože. Živijo okoli 50 let.

A. P. J. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 8

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Kekec99 8. januar 2019 ob 09:39
  Prijavi neprimerno vsebino
  Darwin jih je opisal kot "grde živali, ki so po trebuhu oranžne, po hrbtu pa rjave. Imajo nenavadno obliko glave, zaradi katere so videti precej neumne."
  ------------------------
  Neumen je bil on in ne le to, tudi ponarejeval je. Danes se to ve vendar se o tem ne piše, mogoče delo za kakšnega "raziskovalnega novinarja" na RTVSLO o katerih so pisali da jih baje imajo?
  +2
  0
 • Ramus 8. januar 2019 ob 11:13
  Prijavi neprimerno vsebino
  Lepo raziskovalno delo za kakšnega novinarja bi bilo tudi - Charles Darwin začetnik socialnega darvinizma,.... ampak to je že višje sfere, ker ateističnega boga se pa mora pustiti pri miru.
  +1
  0
 • REsnica 8. januar 2019 ob 11:23
  Prijavi neprimerno vsebino
  Darwin dploh ni pristal na galapaskem otocju. Vse so si izmislili nasprotniki RKCja in kreacionizma. Hmmmm kaj pa ce je res clovek ustvaril sebi boga in ne obratno?
  0
  0
 • SKEpsiS 8. januar 2019 ob 16:33
  Prijavi neprimerno vsebino
  Klasična karakteristika človeka je najprej iztrebiti, nato se igrati bogove.
  0
  0
 • Funai 8. januar 2019 ob 17:05
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ajde lovci, gremo
  0
  0
 • sifamora 8. januar 2019 ob 19:50
  Prijavi neprimerno vsebino
  "Boga" je ustvaril človek in nekega dne ga bo verjetno tudi opustil. Naj bo Darwin začetnik socialnega darwinizma ali ne, naj bo to sprejemljivo ali ne, je postavil temelje Teorije o evoluciji in naravnega izbora kot glavnega gonila le te. Da ne bo pomote, Teorija o evoluciji ni popolnoma takšna kot jo je postavil Darwin, je dopolnjena, saj takrat še marsikaj niti ni bilo mogoče vedeti. A osnova, spreminjanje vrst skozi čas, je dejstvo, ki se ni spremenilo. Prav tako so se dopolnili mehanizmi in se še dopolnjujejo. A spreminjanje vrst skozi čas je dejstvo, ki ga ni mogoče ovržti. Evolucija vrste je dokazana v laboratoriju in tudi v vsakdanjem življenju nam ni tuje. Vsi poznamo težavo z odpornostjo bakterij na antibiotike, razvoj pasem pri domačin živalih in sort pri rastlinah.
  Kreacionisti se motijo, ker se pač že v osnovi motijo o starosti Zemlje. Tu jim pač ni pomoči.

  Ramus, lahko še tako poskušaš zvleči nekakšno supernaravno entiteto kamorkoli, a ti to ne bo uspelo, dokler ne boš dokazal obstoj takšnega bitja. Dokler pa le tega dokaza ni, je debata o obstoju boga nesmiselna kot debata o rozastem enorogu, nevidnem čajniku, špagetasti pošasti,.....
  +1
  0
 • sifamora 8. januar 2019 ob 19:52
  Prijavi neprimerno vsebino
  In štirih slonih na orjaškem želvaku neznanega spola :)
  +1
  0
 • PomisliSe1x 9. januar 2019 ob 15:35
  Prijavi neprimerno vsebino
   zaradi naselitve divjih svinj


  a so jih popapcale?
  0
  0
 

Avdio & Video

 • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!