Novice

Ptice mrhovinarke se izogibajo Portugalski, tudi zaradi različnih pravil med državami

Ptice mrhovinarke iščejo trupla živali

3. marec 2018 ob 14:24
Lizbona,Madrid - MMC RTV SLO

Nova raziskava kaže, da ptice mrhovinarke hrano raje iščejo v Španiji kot na Portugalskem, v veliki meri pa je to povezano z ukrepi zaradi bolezni norih krav in različnimi pravili med obema državama.

Raziskovalci iz Portugalske in Španije so označili 71 ptic mrhovinark in jih spremljali tri leta, v tem času pa jih je le 13 zašlo na Portugalsko, poročanje portugalskega časnika Correio da Manha navaja BBC.

Španski raziskovalec Eneko Arrondo je dejal, da portugalski strogi zakoni za preprečevanje širjenja bolezni norih krav zahtevajo od kmetov, da nemudoma odstranijo trupla živali z njihovih polj in jih predajo v upepelitev ali pokop. To pomeni, da se mrhovinarji nimajo več možnosti hraniti z njimi.

Španija pa je izkoristila spremembo evropske regulative iz leta 2011 in omogoča regionalnim oblastem, da se odločijo, ali naj pustijo trupla živali na prostem, še posebej glede na to, da je Španija dom za 90 odstotkov ptic mrhovinark.

Od leta 2011 so znanstveniki opazili "hiter upad" prehoda nekaterih ptic mrhovinark na Portugalsko. Raziskava kaže, da je razlog za to bolj verjetno povezan z dostopnostjo živalskih trupel kot s podnebjem ali geografijo.

Paradoks različnih pravil
Arrondo je dejal, da je bila prvotna evropska regulativa iz leta 2001, ki je zahtevala uničenje trupel "zelo drastična" in je imela "zelo negativen učinek na okolje". Nicolas López iz Španskega ornitološkega društva medtem opozarja, da "ogrožene vrste plačajo ceno paradoksa različnih pravil znotraj Iberskega polotoka".

Arrondo pravi, da je usklajevanje teh pravil "ključno" za obnovitev števila domačih ptic mrhovinark na Portugalskem, ki so na robu izumrtja.

Medtem Joaquim Teodosio iz Portugalskega združenja za raziskave ptic zagovarja vzpostavitev zaprtih območij blizu največjih preostalih kolonij ptic mrhovinark, kamor bi lahko kmetije odlagale živalska trupla. Dodal je, da so ptice utrpele izgubo svojega habitata zaradi lanskih uničujočih gozdnih požarov.

B. V. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 16

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • mb128 3. marec 2018 ob 14:52
  Prijavi neprimerno vsebino
  Hm še druga vsaj relativno bizarna novica danes. Zakaj se to dogaja?! Ne vem, dvomim pa da so zato krivi predpisi, zakoni. Prej bi rekel da je zato kriva revščina, ki je na Portugalskem veliko hujša kot v Španiji zagotovo! Nore krave? Ne vem no, smatram, da se to stvari regulirane že na ravni Eu Portugalska in Španija pa sta že dolgo njeni članici!
  Sicer pa če sem malo sarkastičen. Mar naj kadavre noriih krav pustimo kar tako?! Jep, to bi znalo privesti še do norih ptičev! No ja že ptičja gripa nam povzroča nemalo problemov zato norih ptičev nikakor ne potrebujemo!
  Hm, le na kaj skuša namigovati ta članek? Prizmam nimam pojma zato bom pustil času čas. Je pa ta članek dokaz kako je nekomu če bere nekaj in pade v neko zadevo tam nekje na sredini. Jep, vsaj zame je to hudič! Hudič pa je zaradi tega ker ne vem zakaj se tukaj dejansko gre a izkušnje mi govorijo da ti mrhovinarji nekako niso glavna zvezda kot se poskuša prikazati v članku pač pa nekaj drugaga!
  +3
  -16
 • mb128 3. marec 2018 ob 15:32
  Prijavi neprimerno vsebino
  jales
  Ne vem no, to novico sem zasledil pod rubriko Svet in jo temu primerno tudi komentiral. Mimogrede pod rubriko Svet je tudi novica, ki obravnava probleme z smetmi v Libanonu. In sedaj ugotavljam, da je ta ista novica tudi pod rubriko ZIT. Hm, le zakaj MMC eno in isto novico objavlja pod dvema rubrikama?!
  No ker sem to novico zasledil tudi pod rubriko ZIT jo bom vsaj skušal komentirati tej rubriki primerno. Vsi vemo kako se prehranjujejo mrhovinarji, vsi vemo, da Evropa ni Afrika. Torej kriv je človek tukaj nedvomno. Glede mrhovišč pa samo tole. Imamo, obstajajo živalske vrste, ki jih ne moremo prehranjevati na tak način ker se one hranijo samo tako kot so "naučene". Če to velja tudi za mrhovinarje pa ne vem! Dejstvo je da mrhovinarji imajo v naravi vlogo čistilcev na Portugalskem pa je zaradi človeškega faktorja očitno za čistiti vse manj!
  Začuden da je ta novica sploh pod rubriko ZIT. Le kaj ima to skupnega z znanostjo, le kaj s tehnologijo?!
  +1
  -9
 • Umivalnik 3. marec 2018 ob 15:44
  Prijavi neprimerno vsebino
  Stric ima enega jastreba po imenu Jakob, brihtna ptica. Vsekakor ni veliko mrhovinarja v njem.
  +3
  0
 • fokus 3. marec 2018 ob 15:55
  Prijavi neprimerno vsebino
  Če ni mrhovine, tudi ni potrebe po mrhovinarjih.
  +2
  -4
 • tocco 3. marec 2018 ob 16:05
  Prijavi neprimerno vsebino
  Fokus ne boj se pridejo sami po sebi.
  +2
  0
 • LjubljanaMoja 3. marec 2018 ob 16:07
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kako dobro ptice mrhovinarke obvladajo pravila..
  +7
  0
 • tocco 3. marec 2018 ob 16:10
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pardon se opravičujem pridejo tekom biologije.
  0
  -1
 • miha-kolbanar 3. marec 2018 ob 17:40
  Prijavi neprimerno vsebino
  LjubljanaMoja

  # 03.03.2018 ob 16:07
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kako dobro ptice mrhovinarke obvladajo pravila..


  Haha, so prebrali okrožnico na mrhovinar.net
  +5
  0
 • eMZe 3. marec 2018 ob 17:43
  Prijavi neprimerno vsebino
  Tudi človeške kadavre lahko pustijo zunaj ali kaj?
  Ne sliši se fino, je pa bio, eko in sonaravno.
  +3
  -3
 • kislec 3. marec 2018 ob 18:40
  Prijavi neprimerno vsebino
  EU birokrati iz pisarn krojijo usodo živali in ljudi na podeželju :

  crknjene krave smeš pustiti na pašniku ??? - ne smeš pa jih dostaviti medvedom na sredo kočevskega (pra)gozda, da bi jih s tem zadržal v gozdu. Zato potem iščejo hrano okrog vasi.
  +3
  -1
 

Avdio & Video

 • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!