Zajc, Medved, Pivec in Bradač gostje Odmevov.

"Položaj, v katerem smo v Sloveniji, je posledica dolgoletnega zanemarjanja upravljanja tako s populacijo medveda kot volka, v zadnjih letih rednega odstrela sploh ni bilo, zato sta se številki tako medvedov kot volkov namnožili," je v izjavi za javnost dejal minister za okolje Simon Zajc in tako spomnil, da je za trenutno stanje "krivo" upravno sodišče, ki je zadržalo redni odstrel. V državi je po trenutnih ocenah okoli 1.000 medvedov in 80 volkov.

Zdaj me pozivajo k odstopu, kot da sta se medved in volk pojavila v teh štirih mesecih, odkar sem minister. Jaz njihove pozive jemljem kot to, kar so, torej poceni nabiranje političnih točk, in zavračam vse njihove obtožbe.

Minister Zajc o pozivih k odstopu

Poziv stranke SLS k odstopu je Zajc komentiral z besedami, da gre za stranko, ki je "dolga, dolga leta kreirala tako kmetijsko kot okoljsko politiko v državi". "Zdaj me pozivajo k odstopu, kot da sta se medved in volk pojavila v teh štirih mesecih, odkar sem minister. Jaz njihove pozive jemljem kot to, kar so, torej poceni nabiranje političnih točk, in zavračam vse njihove obtožbe," je nadaljeval.

Minister za okolje in prostor je izjavo za medije dal po sestanku s pristojnimi službami o rešitvi za učinkovitejše izvajanje zakona o interventnem odvzemu rjavega medveda in volka iz narave. O izvajanju interventnega zakona o odvzemu zveri iz narave se je okoljski minister Zajc želel pogovoriti tudi s predstavniki Sindikata kmetov Slovenije, čigar predsednik Anton Medved je član SLS-a, a so ti sestanek bojkotirali.

Sorodna novica "Odstrel volkov se večinoma odreja, da bi se pomirilo ljudi, ki volkov ne marajo"

Odstrel po novem dovoljen povsod

Na sestanku, kjer so bili med drugim prisotni predstavniki zavoda za gozdove, zavoda za varstvo narave in lovske zveze, so se po ministrovih besedah osredotočili na dve točki, in sicer kako izboljšati oz. optimizirati izvajanje interventnega zakona o odstrelu in kako izboljšati izvajanje odstrela na področjih, kjer volka do zdaj sploh ni bilo, zaradi česar ni zajet v interventnem zakonu. "Lovci so opozorili na dve težavi, in sicer da je območje odvzema preveč ozko določeno, zaradi česar se bojijo kazni," je pojasnil minister.

Dogovorili so se, da bosta zavoda za gozdove in za varstvo narave po novem dovoljevala, da se odstrel volkov dogaja na celotnem območju, kjer se trop giblje, ne le na travniku ob približevanju živalim na paši. Tako bo odpadla ena od omejitev, na katero so opozarjali lovci, takšen pristop pa je skladen tudi z nedavno sprejetim interventnim zakonom o odvzemu medveda in volka.

Spremenil se bo tudi sistem izvajanja odločb o izrednem odstrelu volkov. Agencija RS za okolje bo tako lahko ob vsaki prijavi škode po volku sama začela postopek za izredni odstrel, in ji ne bo treba čakati na pobudo nekoga drugega – največkrat je bil to do zdaj zavod za gozdove. Še vedno pa bosta morala zavoda za gozdove in varstvo narave dati mnenje, ali je odstrel upravičen. Zajc verjame, da sta tako padli glavni oviri, na kateri so opozarjali lovci.

Podobnik poudarja, da volk ni težava le zaradi napadov na domače živali, ampak predstavlja tudi varnostno težavo za ljudi. Foto: BoBo
Podobnik poudarja, da volk ni težava le zaradi napadov na domače živali, ampak predstavlja tudi varnostno težavo za ljudi. Foto: BoBo

Zajc: "Ne počutim se odgovornega"

"Za nastalo situacijo se ne počutim odgovornega, odgovoren pa sem, da skupaj z ostalimi deležniki poiščemo rešitve," je še pristavil in dodal, da obžaluje, da se sindikat kmetov ni udeležil današnjega sestanka. "Moja vrata so vedno odprta, ko bodo pripravljeni na dialog, lahko kadar koli pridejo," je sklenil minister.

Predstavniki sindikata kmetov pravijo, da bi bil tak sestanek nujen že v času sprejemanja zakona o interventnem odstrelu, saj bi takrat z njihovimi predlogi lahko sprejeli zakon, ki bi omogočal takojšnjo izvedbo interventnega odstrela. Kot je znano, so kmetje nezadovoljni predvsem s hitrostjo odstrela volkov, ki so v zadnjih tednih največkrat napadli drobnico. Sindikat kmetov je v sporočilu za javnost še zapisal, da je tokratni sestanek namenjen predvsem podaljšanju kariere pristojnega ministra.

Že v soboto so na protestnem shodu v Velikih Laščah, kjer Zajca ni bilo, bila pa je kmetijska ministrica, napovedali stopnjevanje pritiska in ministra pozvali k nepreklicnemu odstopu. Zajc je ta poziv označil kot neutemeljen, saj da mora delovati v skladu z zakonodajo. Na dogajanje pred napovedanim sestankom pa se odziva tudi politika, med drugim predsednik SLS-a Marjan Podobnik.

Zajc zavrnil očitke glede volkov
Sorodna novica "Nič več zveri na naših dvoriščih"

SLS ponuja 500 evrov za odstreljenega volka

Podobnik je opozoril na stroge pogoje interventnega zakona za odvzem volkov iz narave, zaradi katerih naj bi se lovci tudi v strahu pred kaznijo ne odločali za lov. SLS zato vsakemu, ki bo zakonito odstrelil volka, ponuja 500 evrov kot spodbudo. V stranki so kritični tudi do počasnega ukrepanja pristojnih.

Kmetje in drugi prebivalci podeželja se v zadnjem času poleg številnih težav, kot so nespodbudna plačila za izdelke in pridelke, zapiranje pošt in bančnih poslovalnic ter nezakonite migracije na južni meji, spoprijemajo tudi z vsakodnevnimi napadi volkov, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Podobnik. Kot je navedel, to ni težava le zaradi napadov na domače živali, ampak predstavlja tudi varnostno težavo za ljudi.

Volk ni težava le zaradi napadov na domače živali, ampak predstavlja tudi varnostno težavo za ljudi, je dejal Podobnik. Foto: Pixabay
Volk ni težava le zaradi napadov na domače živali, ampak predstavlja tudi varnostno težavo za ljudi, je dejal Podobnik. Foto: Pixabay

"Ne gre za polfilozofsko vprašanje odnosa do velikih zveri, na kakšen način naj se do tega obnašamo, gre za temeljno vprašanje, ali so kmetje in drugi ljudje na podeželju zaščiteni s pravicami, ki jim jih daje ustava. In slovenska ustava nedvoumno govori o tem, da je država dolžna ljudem zagotoviti varnost in zaščititi tudi njihovo premoženje," je prepričan.

Podobnik: Ne želimo iztrebiti zveri

Poudaril je tudi, da ne želijo iztrebitve katere koli živalske vrste. Želijo pa lepo naravo, poseljeno z ljudmi, ki bodo zagotavljali kultivirano krajino, in z živalmi v obsegu, ki ga prostor prenese.

"Če pa se bo kdaj zgodilo, da bo katera od velikih zveri iztrebljena, pa bodo največjo odgovornost za to nosili tisti predstavniki civilnodružbenih skupin, ki na slovenske in evropske stroške pritiskajo na vlado in druge, da onemogočajo strokovno utemeljeno uravnavanje števila zveri," je še ocenil Podobnik. Po njegovih besedah si sicer nihče ne sme želeti nezakonitega odstrela volkov, saj bi to pomenilo popoln poraz stroke in politike. Stvari lahko gredo zelo narobe, če jih ljudje vzamejo v svoje roke, je poudaril.

Kmetje napovedujejo stopnjevanje pritiska na predstavnike vlade s protesti. Kot pravijo, pa so pripravljeni sodelovati tudi na vseh strokovnih pogovorih, ki bi lahko prinesli rešitve v korist slovenskih kmetov in podeželja. A tokrat teh rešitev očitno ne bo. Ministra Zajca, na katerega se pritisk stopnjuje, pa čaka očitno še veliko dela.