Zaradi žarnic z žarilno nitko naj bi bilo za približno 50 milijonov ton izpustov CO2-ja v Evropski uniji letno oziroma za 12 odstotkov izpustov, ki jih povzročajo gospodinjski aparati. Foto: EPA
Zaradi žarnic z žarilno nitko naj bi bilo za približno 50 milijonov ton izpustov CO2-ja v Evropski uniji letno oziroma za 12 odstotkov izpustov, ki jih povzročajo gospodinjski aparati. Foto: EPA
Žarnici
Odločitev o opustitvi žarnic z žarilno nitko je Bruselj sprejel leta 2009. Odlok predvideva, da bodo prihodnje leto prepovedane žarnice za 60 vatov ali več, septembra 2012 pa vse navadne žarnice nad močjo 25 vatov. Do leta 2016 naj bi v uniji prepovedali tudi halogenske žarnice razreda C. Foto: EPA

S tem se nadaljuje proces postopnega opuščanja navadnih žarnic ali žarnic z žarilno nitko. Druga stopnja umikanja navadnih žarnic iz prodaje predvideva tudi, da morajo proizvajalci žarnice opremiti z natančnejšimi informacijami, na primer o njihovem roku trajanja in drugih lastnostih.

Odpadnih žarnic ne mečite v smeti
V Evropskem združenju potrošniških organizacij (BEUC) to drugo stopnjo umikanja navadnih žarnic odobravajo, še posebej zaradi izboljšanega obveščanja potrošnikov, obenem pa opozarjajo, da so nujni še nadaljnji ukrepi. Pri tem združenje poziva k izboljšanemu sistemu zbiranja odpadnih žarnic in obveščanja o recikliranju, da ljudje odpadnih žarnic ne bi metali v smeti, temveč bi jih vračali na prodajna mesta, ter k nadaljnjemu zmanjšanju vsebnosti živega srebra v žarnicah.

Gospodinjstva v EU-ju naj bi navadne žarnice, ki so v rabi že 130 let, zamenjala z učinkovitejšimi, kot so varčne, halogenske ali LED-žarnice. Te so dražje, vendar pa trajajo dlje in porabijo manj energije od navadnih. Varčne žarnice naj bi po navedbah BEUC-a porabile do 80 odstotkov manj energije od navadnih. "Z uporabo varčnih žarnic lahko povprečno gospodinjstvo pri računih za elektriko privarčuje 166 evrov na leto," pojasnjujejo v združenju.

Za 16 milijonov ton manj izpustov
Začetek veljavnosti druge stopnje opuščanja navadnih žarnic so pozdravili tudi v društvu za sonaraven razvoj Focus, a prav tako opozorili na pomanjkljivo obveščanje potrošnikov in na potrebo po izboljšanju kakovosti zdajšnjih varčnih sijalk. V društvu izpostavljajo, da je treba izboljšati in uskladiti pakiranje sijalk, da bo potrošnik vedel, kako naj izbere primeren izdelek, kako naj ga uporablja do izteka življenjske dobe in kaj naj naredi s sijalko po izteku življenjske dobe ali ko se razbije.

Ob tem so pojasnili, da bo prepoved uporabe žarnic z žarilno nitko po pričakovanjih zmanjšala izpuste ogljikovega dioksida za 16 milijonov ton letno do leta 2012, kar je letna količina izpustov, ki jo povzroči pet milijonov osebnih avtomobilov.

Društvo poziva tudi k ukrepanju pri drugih izdelkih, predvsem pri aparatih za ogrevanje in hlajenje prostorov, saj bi lahko s tem po njihovih navedbah izpuste ogljikovega dioksida v Evropi zmanjšali za 230 milijonov ton letno do 2020, kar je 14-krat več kot s prepovedjo navadnih žarnic.