Japonski ribiči lovijo tudi zunaj območja Antarktike. Med spomladanskim in jesenskim lovom kite lovijo ob svoji obali in na severozahodnemu delu Tihega ocena, kar seveda utemeljujejo kot lov
Japonski ribiči lovijo tudi zunaj območja Antarktike. Med spomladanskim in jesenskim lovom kite lovijo ob svoji obali in na severozahodnemu delu Tihega ocena, kar seveda utemeljujejo kot lov "v znanstvene namene". Foto: MMC RTV SLO/EPA

Med uplenjenimi živalmi je bilo 16 samcev in 14 samic, s povprečno dolžino šest metrov. Ščukasti ali mali kit, tudi ščukar, (Balaenoptera acutorostrata) je najmanjši izmed sedmih velikih kitov in lahko doseže velikost okoli deset metrov ter tehta do osem ton.

Zaobšli zakonodajo
Meddržavno sodišče v Haagu je japonske kitolovce marca letos postavilo na laž, ko so trdili, da je lov na kite v antarktičnih vodah uradno namenjen v znanstvene namene. S tem pa so kršili sporazum iz leta 1986, s katerim so se zavezali k ukinitvi kitolova za komercialne potrebe.

A Japonci so se znašli, saj se pri lovu na kite sklicujejo na sporazum iz leta 1946, ki dovoljuje lov na velike sesalce v znanstvene namene. A nobena skrivnost ni, da kitovo meso konča v japonskih ribarnicah in restavracijah, saj velja za gurmansko specialiteto, piše Guardian.

Japonci podpirajo lov na kite
Kot poroča britanski The Guardian, pa po nedavnih raziskavah nacionalnega časopisa, kite, ki veljajo za vir beljakovin, je le peščica Japoncev. Poleg Japonske prepovedi kitolova v komercialne namene ne upoštevata Islandija in Norveška, obe članici Mednarodne komisije za kitolov (IWC).