Protesti so poleg Budimpešte potekali še v 28 drugih madžarskih mestih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Protesti so poleg Budimpešte potekali še v 28 drugih madžarskih mestih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Viktor Orban
Viktor Orban, eden najbolj kontroverznih voditeljev na stari celini, se poleg nerazumljivih ekonomskih potez otepa tudi očitkov o rušenju demokratičnih načel, kar pa zanika. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Najnovejši davki so še ena v vrsti neobičajnih potez vlade Viktorja Orbana na področju ekonomske politike, ki vplivajo predvsem na tuja podjetja.

V okviru potrjenega paketa davčnih zakonov bodo zvišali davek na oglaševanje, kar je nemški medijski gigant RTL že označil za diskriminatorno potezo. Za velike trgovske verige, ki so običajno v tuji lasti, bodo občutno dvignili davek za nadzor, t. i. Tesco davka. Ime je dobil po britanski trgovski verigi Tesco, ki deluje v srednji in vzhodni Evropi.

A novi ukrepi ne bodo prizadeli le podjetij - dotaknili se bodo tudi navadnih državljanov. Okoljski davek bo po novem veljal tudi za šampon, milo in druge podobne izdelke, t. i. davek na čips oziroma nezdravo hrano pa bo veljal tudi za alkoholne pijače.

Davek na dodano vrednost bo ostal pri 27 odstotkih, kar je najvišja stopnja med članicami EU-ja. Nespremenjena ostaja tudi enotna dohodninska stopnja, ki je pri 16 odstotkih.

Novi protesti proti Orbanu
V ponedeljek so v Budimpešti znova potekali protesti proti Orbanovi vladi, ki se ji je udeležilo več kot deset tisoč ljudi. Protesti so poleg Budimpešte potekali še v 28 drugih madžarskih mestih.

Organizatorji so k protestom, ki so jih poimenovali Dan ljudskega gneva, pozvali po družbenih omrežij, protesti pa so bili v znamenju nezadovoljstva zaradi internetnega davka, omejevanja svobode do informiranja ter korupcije v državi. Govorci na protestih so danes poudarili, da "ne gre več samo za internetni davek in korupcijo", pač pa za "odstranitev celotnega Orbanovega oblastniškega aparata" ter "vzpostavitev novega političnega sistema". Protestirali bodo, dokler Orban ne bo odstopil.

Orban, eden najbolj kontroverznih voditeljev na stari celini, se poleg nerazumljivih ekonomskih potez otepa tudi očitkov o rušenju demokratičnih načel, kar pa zanika. Nedavno je predlagal davek na uporabo interneta, ki je v državi sprožil množične proteste, kritike pa so prišle tudi iz tujine. Temu predlogu se je Orbanova ekipa nato odpovedala, a je že pripravila nove.