Za zavržene mačke v mačji vasici skrbi okoli 80 prostovoljcev, od teh jih je osem aktivnih. Foto: BoBo
Za zavržene mačke v mačji vasici skrbi okoli 80 prostovoljcev, od teh jih je osem aktivnih. Foto: BoBo


Ideja za mačjo vasico se je nekaj predanim ljubiteljem porodila pred desetimi leti. "Odločili smo se, da bi naredili eno zavetišče, čeprav to ni zavetišče - daleč od tega! Nimamo statusa zavetišča, ampak smo kot neki prehodni dom. Namenili smo vse svoje znanje in čas, da bi nam uspelo rešiti te uboge živali," je pojasnil Braco Žegarac, predsednik Društva za zaščito živali Kočevje.
"Nekoč smo imeli tu pse. Iz teh pesjakov smo naredili mačjake. V našem prehodnem domu je približno 50 muc - od mlajših do starejših," je dodal in poudaril, da imajo v vasici v povprečju tudi po dve do tri mačke, ki jih ne morejo oddati. Sicer pa oddajo na leto okoli sto mladih mačk, ki jih sterilizirajo in privajajo na okolje. Tistih, ki jih ne morejo oddati, je okrog 20.
Občina pomaga tudi z odvajanjem dohodnine
Mačjaki so vzorno urejeni. Mlade mačke imajo pozimi na voljo zimski vrt. Župan občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič je poudaril, da so društva za zaščito živali postala nepogrešljiv element v njihovem okolju, saj ogromno prispevajo. Ne le z izobraževanjem po šolah, temveč tudi takrat, ko pride do neprimernega ravnanja z živalmi, saj vsakič priskočijo na pomoč. Pri financiranju jim pomaga tudi občina sama. "Mi jim zagotavljamo finančna sredstva, in sicer na dva načina," je povedal Prebilič. En del dotacij je direktno iz proračuna, drugi del pa zagotavljajo z odvajanjem dohodnine.

"V skladu z zakonom lahko zaposleni odvajamo določen del, tistih 0,5 % dohodnine v dobrodelne namene. Ponosen sem, da vsa občinska uprava - in nas je 40 - namenja teh 0,5 odstotka društvu za zaščito živali. Menimo, da je ta vložek zelo potreben," je še dodal Prebilič in pojasnil, da imajo največ težav z ravnanjem do živali v romskih naseljih.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Mačja vasica
Mačja vasica