Puan od okolice zahteva spoštovanje, pravi njena oskrbnica. Foto: Reuters
Puan od okolice zahteva spoštovanje, pravi njena oskrbnica. Foto: Reuters
Puan
V živalskem vrtu v Perthu živi od leta 1968. Foto: Reuters

60-letna Puan, ki v omenjenem avstralskem živalskem vrtu živi skoraj 50 let, je tako tudi uradno dobila certifikat Guinnessove knjige rekordov, da je zares najstarejša.

V živalskem vrtu so sicer več kot leto in pol zbirali podatke o njeni preteklosti, da so lahko zadostili zahtevam knjige rekordov. Težava je bila namreč v tem, pojasnjuje ena izmed Puaninih oskrbnic Martina Harp, da jo je živalskemu vrtu leta 1968 podaril malezijski sultan Johore (v zameno pa so mu Avstralci podarili nekaj svojih avtohtonih živali), tako da podatkov o Puaninem življenju pred prihodom v Avstralijo niso imeli. Zdaj so po številnih intervjujih z njenimi oskrbniki in osebjem v Maleziji ugotovili, da so jo sultanove oblasti ujele v divjini nekaj let prej, najverjetneje pa se je skotila že leta 1956.

S 60 leti je tako Puan precej presegla povprečno življenjsko dobo samice sumatrskega orangutana, saj te načeloma živijo okoli 50 let. Pa tudi sicer se lahko pohvali z lepo zapuščino: v petih desetletjih je skotila 11 potomcev, svoje življenjsko okolje pa si deli tudi s številnimi vnuki in pravnuki, kar je ime živalskega vrta v Perthu kot vodilnega središča za razplod sumatrskih orangutanov poneslo v svet, poroča Reuters.

Malo počasneje pleza, drugače je še zdrava
Čeprav je dočakala častitljivo starost, pa Puan še vedno dobro služi tudi zdravje. "Vsak večer dobi zdravilo za artritis, ob mrzlih jutrih pa ji ponudimo tudi zeliščni čaj, da lažje začne svoj dan, sicer pa je še vedno dokaj zdrava," pojasnjuje Hartova in s ponosom dodaja: "Zadnje čase tudi bolj počasi pleza, zato preživi več časa na tleh kot drugi pripadniki te vrste. Ampak to ni nič čudnega, saj je stara kar 60 let!"

Predajo certifikata o vpisu v Guinnessovo knjigo rekordov bodo v živalskem vrtu v Perthu praznovali s posebnim zajtrkom za Puan, a Hartova z nasmeškom pravi, da se slovesnosti orangutanka morda sploh ne bo udeležila: "Zadnja leta je nepotrpežljiva. Ko jo nekaj razburi, brez zadržkov udari po mizi. Poleg tega zahteva spoštovanje. No, saj ga tudi zasluži."