Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Novice

Volkovi v Čepovanu poklali več deset ovc

Domačini že dalj časa opozarjajo na vse bolj pogosto navzočnost volkov v tem kraju na Trnovsko-Banjški planoti.

12. oktober 2017 ob 19:02
Nova Gorica - MMC RTV SLO, Radio Koper

Domačini v Čepovanu že dalj časa opozarjajo na vse bolj pogosto navzočnost volkov v tem kraju na Trnovsko-Banjški planoti. Njihova opažanja so se minulo noč potrdila v grozljivem pokolu drobnice. Zaprepadenemu lastniku je namreč od 165 glave črede ostala manj kot polovica ovac. Takšnega prizora lovci na tem območju ne pomnijo, a so zaradi državne zaščite teh zveri nemočni.

Lastnikova hči in mlada prevzemnica kmetije je ob jutranjem prizoru v Čepovanski dolini obnemela: "Bilo je zelo grozljivo, ovce po tleh, ne morem opisati tega."

Z ovčerejo se ukvarjajo več kot dve desetletji, zdaj so ostali brez črede in z veliko škodo, ogorčen dodaja lastnik črede Darijan Hvala iz Slapa ob Idrijci: "Država ščiti divjad, očitno bolj kot nas. To je eden največjih problemov."

Če so bili volkovi, mora država izplačati odškodnino. Cenilec za škodo po zavarovanih vrstah živali Domen Šebenik ne dvomi: "Po moji oceni so volkovi, ampak prav je, da vsako zadevo tudi z DNK-jem določimo. Dosti vzorcev sem vzel in mislim, da ta zadeva bo dokazana."

V zadnjih dveh, treh letih se je število volkov v Trnovskem gozdu povečalo. Tukajšnji trop jih šteje približno deset, ocenjuje Teodor Šuligoj iz Lovske družine Čepovan in o odstrelu dodaja: "Na tabli je bilo že napisano, da bomo enega lahko odstrelili, drugi dan je bilo obvestilo preklicano. Zdaj čakamo, kdaj bomo. Ampak tudi če bom, bomo ubili enega. Več ne bomo."

Domačini ne skrivajo jeze in strahu. Teja Klanjšček: "Malo že, malo tesnobe, ampak ne, da nas bi bilo strah. Za živali je bolj nevarno, za drobnico in podobno."

Če država ne bo ukrepala, bodo za volkove - podobno kot pred leti - poskrbeli sami, opozarjajo še v Čepovanu.

Prispevek Valterja Preglja:

Valter Pregelj Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!