Foto: MMC RTV SLO/Ford
Foto: MMC RTV SLO/Ford
Foto: Od leve proti desni: Kaja Pogačar, Josip Rotar, Marko Renčelj, Lucija Dežan. Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo ter Mariborska kolesarska mreža začenjata projekt ŠTUD-BIKE. Njegov namen je raziskati, kako je med mariborskimi študenti razširjena uporaba koles in kaj si mislijo o razmerah za kolesarjenje v mestu.

Zraven razširjenosti kolesarjenja med študenti želijo ugotoviti predvsem, ali razvoj kolesarjenja morebiti omejujeta infrastruktura in mentaliteta, pojasnjuje strokovna sodelavka projekta :

"Maribor je idealno mesto za kolesarjenje. Približno 80 odstotkov prebivalcev živi v polmeru treh kilometrov od mestnega središča. Tudi topografija je idealna. Zdi se mi, da bi morali kolesarstvo začeti promovirati vsaj med študenti, če že ne v osnovnih in srednjih šolah. Opažamo, da število kolesarjev vztrajno narašča in da je zdaj treba ukrepati z izboljšavami."

Rezultate raziskave, ki jo že izvajajo, bodo predstavili na začetku julija, dodaja sodelavka iz vrst študentov Lucija Dežan:

"Čakata nas še dve fakulteti, nato pa bomo vključili tudi študente iz programa Erasmus. Izvedeti želimo, kako tujci vidijo kulturo kolesarjenja v Mariboru, dobili pa bomo tudi primerjalne informacije, kakšna je ta kultura v njihovem domačem kraju in državi. Tako bomo lahko stanje v Mariboru primerjali s stanjem v tujini."

Izdelali bodo tudi spletno platformo, namenjeno promociji in razvoju kolesarjenja. Projekt z 18.000 evri financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.