Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Novice

Tri noči so tulili volkovom in šteli odgovore

Podatki o številu teh zaščitenih zveri bodo tudi podlaga za odločitve o morebitnem odstrelu.

28. avgust 2018 ob 18:26
Postojna - MMC RTV SLO, Radio Koper

V Sloveniji naj bi po nekaterih ocenah živelo 14 tropov volkov, štirje so čezmejni, v njih pa naj bi bilo od 60 do 70 živali. Populacija od leta 2010, odkar so začeli njeno število v sklopu projekta Slowolf sistematično spremljati, narašča. Natančnejše številke bodo znane po analizi monitoringa, ki so ga ta teden izpeljali prostovoljci društva Dinaricum, Zavoda za gozdove in Biotehniške fakultete. Tri noči zapored so jih namreč s pomočjo "howlinga" oziroma tuljenja in zbiranja genetskega materiala znova preštevali.

"Howling" je ena od metod spremljanja populacije volkov. Popisovalci se morajo najprej naučiti pravilnega tuljenja.

Popisovanje so izvajali na 350 kvadrantih, kjer bivajo volkovi - od Trnovskega gozda do Slavnika in Gorjancev. Spremljanje velikosti populacije je namreč zelo pomembno. Rok Černe z Zavoda za gozdove Slovenije: "Treba se je zavedati, da so volkovi zavarovana vrsta in jih je, kakorkoli pogledamo, relativno malo, zato jih je treba varovati. Za upravljanje s to vrsto je treba vedeti, koliko jih je. Če vemo, lahko Zavod za gozdove na podlagi teh monitoringov predlaga tudi odstrel."

Popisovalci so bili zelo uspešni, saj so zabeležili precej odzivov. Anton Marinčič, vodja intervencijske skupine za velike zveri za jugozahodno Slovenijo, je sodeloval z ekipo, ki je spremljala oglašanje volkov med Krimom, Ilirsko Bistrico in avtocesto. "Na področju Menišije se je oglasil en trop, na področju Javorniško-Snežniškega masiva so se v osmih točkah oglasili volki, medtem ko so legla z mladiči bila slišana okrog Babnega Polja," je povedal.

Prispevek Sabrine Mulec:

Sabrina Mulec Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!