Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Novice

Na Dunaju lahko lastniki svoje pse sprehajajo le trezni

Stroga zakonodaja

11. oktober 2018 ob 13:14
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Na Dunaju so sprejeli novelo zakona o vzreji živali, po kateri delež alkohola v krvi lastnikov psov ne sme presegati 0,5 promila, sicer lastniku grozi kazen 1.000 evrov.

Poleg tega bodo morali vsi psi, ki so na seznamu nevarnih pasem, po novem nositi nagobčnik in biti na povodcu.

Psa, ki bo koga ugriznil, bodo nemudoma odvzeli lastniku. Lastnikom nevarnih psov, ki ne nosijo nagobčnika, grozi še 200 evrov kazni , opraviti pa bodo morali obvezno usposabljanje s pasjim trenerjem.

Kazen za sprehajanje psa brez povodca je 100 evrov, za preseganje 0,5 promila alkohola v krvi pa je najnižja kazen 1.000 evrov.

Dunajska zakonodaja na področju vzreje živali je že zdaj med strožjimi v Avstriji. Tako je od leta 2010 v avstrijski prestolnici obvezno opravljanje izpita za lastnike določenih pasem psov. Od uvedbe je izpit opravilo več kot 6.500 lastnikov in število ugrizov je v treh letih upadlo za 63 odstotkov.

Katere pasme spadajo med nevarne?
Pri sestavljanju seznama nevarnih pasem so strokovnjaki upoštevali pogostost napadov in moč ugriza. Na seznamu nevarnih psov so se tako med drugim znašli bulterierji, rotvajlerji, argentinski mastifi, pitbulterierji, tosa inuji, brazilske file, bulmastifi in argentinske doge. Enako velja tudi za mešance teh pasem.

Za pasme, ki niso na seznamu, je predpisana uporaba nagobčnika ali povodca na vozilih javnega prometa in v večjih množicah ljudi.

Konec leta 2017 je bilo na Dunaju sicer prijavljenih več kot 55.000 psov, med njimi šest odstotkov tako imenovanih nevarnih psov.

A. P. J. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 22

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!