Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Žival tedna

Žolna (Picidae)

Žolne (Picidae) so z več kot 200 vrstami najbolj razširjena družina od 10 do 55 centimetrov velikih ptic na svetu. Ptice so izjemne plezalke, suvereno plezanje jim omogočajo močne kratke grabilne nogice z dolgimi razširjenimi prsti, za oporo si pomagajo tudi z močnimi, prožnimi repnimi peresi. 

Kljun imajo močan in na koncu dletasto priostren. Z njim sekajo lubje, ko vanj izsekajo luknjo, z jezikom iz njega poberejo žuželko ali njeno ličinko. 

Žolne so razširjene po vsem svetu, ni jih mogoče najti le v Avstraliji in na Madagaskarju. Živijo večinoma samotarsko, po načinu življenja so si posamezne vrste žoln zelo podobne. Lahko jih razdelimo na drevesne žolne, ki živijo izključno na drevju, in talne žolne, ki se ob iskanju hrane spustijo tudi na tla. Žolne ne jedo zgolj žuželk in njihovih ličink, temveč včasih tudi gozdne jagode in semena. 

Gnezda si naredijo v drevesnih duplih, posteljejo jih z ostružki lesa. Izležejo med tri in šest belih in svetlečih jajc, valita izmenično samec in samica. 

Vse vrste žoln so v Sloveniji zavarovane. 

Tekst: Mitja Lisjak; Foto: BoBo

 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!