LM3D bodo izdelovali v novi tovarni Local Motors v Knoxvillu v Tennesseeju. Foto: Local Motors
LM3D bodo izdelovali v novi tovarni Local Motors v Knoxvillu v Tennesseeju. Foto: Local Motors

Ameriški Local Motors iz Arizone želi postati prvo podjetje, ki bo začelo prodajati serijski avtomobil za množice, proizveden s tehniko 3D-tiska.
Že leta 2014 so pri proizvajalcu vozil Local Motors predstavili zasnovo dvosedežnega kabrioleta z električnim motorjem strati, ki zmore hitrosti do 40 km/h in 180 kilometrov dosega z enim polnjenjem baterije, natisnjenega v velikem 3D-tiskalniku.
Pri Local Motorsu so letos na salonu predelanih vozil (SEMA) v Las Vegasu predstavili vozilo LM3D swim, ki je homologirano za vožnjo po cesti. Kar 75 odstotkov delov za vozilo so natisnili s 3D-tiskalnikom, pri podjetju pa načrtujejo, da bi lahko kmalu natisnili že do 90 odstotkov vseh delov vozila. Natisnjeni so s plastiko in ogljikovimi vlakni, ki jih je treba še naknadno dodelati. Naročila za vozilo naj bi začeli sprejemati že prihodnje leto, prvi kupci pa bodo ključe avtomobila prejeli leta 2017. Cena naj bi bila okoli 45.000 evrov.
Načrtovan in izdelan v dveh mesecih
Za obliko vozila je poskrbel Kevin Lo, končni dizajn vozila pa so izbrali meščani Las Vegasa in žirija, v kateri sta med drugim sodelovala televizijski voditelj znane pogovorne oddaje Tonight Show Jay Leno in podpredsednik salona SEMA John Waraniak.
Lo se je pri oblikovanju nekaterih delov vozila zgledoval po mazdi mx-5. Začetna zamisel je bila, da na zunanji strani, zraven zadnjih koles, vgradi zvočnike, a se je Lo na koncu odločil, da tega ne stori. Celoten proces, od oblikovanja vozila do izdelave prototipnega vozila, je trajal vsega dva meseca.
Programsko opremo so razvili pri Siemensu, materiale za izdelavo karoserije so zagotovili pri vodilnem svetovnem ponudniku termoplastike Sabicu.
Preden bodo lahko LM3D začeli tržiti, mora vozilo prestati še nekatere teste, med katerimi je najpomembnejši test trčenja. Pri Local Motorsu ne dvomijo, da testa varnosti vozilo ne bi prestalo.