Prevali nam odlično služijo za porazdelitev energije padca. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Prevali nam odlično služijo za porazdelitev energije padca. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Filip Kržišnik in Blaž Slanič sta nam predstavila različne tehnike prevalov.
Filip Kržišnik in Blaž Slanič sta nam predstavila različne tehnike prevalov. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Pri padcu je pomembno, da spodvijemo glavo.
Pri padcu je pomembno, da spodvijemo glavo. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Padci na "ploh" so najnevarnejši, zato se moramo naučiti težo telesa razporediti in prenesti naprej.
Padci na "ploh" so najnevarnejši, zato se moramo naučiti težo telesa razporediti in prenesti naprej. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO

Vožnja z motorjem ne zahteva le psiho-fizične kondicije, ampak tudi moč in gibčnost, ki sta najpomembnejši prav, če gre kaj narobe. Zadnjo je mogoče pridobiti z gimnastičnimi vajami, o katerih sta nas poučila slavna športnika, akrobata in kaskaderja, združena pod imenom F&B Acrobatics, ki največ časa preživita v telovadnici, ki ji sama pravita kar "dnevna soba".
"Na padce velikokrat ne moreš vplivati, lahko pa vplivaš na sam razvoj padca. Pomembno je, da ne padeš na 'ploh', ampak da silo ob padcu prevališ naprej, da izkoristiš svojo težo v silo za premikanje, da skratka ublažiš padec, na primer s prevalom," pojasnita izkušena gimnastičarja Blaž Slanič in Filip Kržišnik, ki sta mojstra v izvajanju številnih vratolomnih akrobacij.
"Da bi se naučili pravilno pasti, je treba najprej premagati strah pred padci, na primer z igro, s poskušanjem, z učenjem – da človek spozna, da lahko iz padca nastane nova izkušnja, nov izziv in neko novo gibanje, ki ga je treba z večkratnimi ponavljanji osvojiti," pravi Filip Kržišnik, ki je po duši ekstremist in rad preverja meje svojih telesnih sposobnosti. Motorjev se izogiba, rad pa svoja akrobatska znanja deli z motoristi, saj meni, da jim lahko poznavanje nekaterih gimnastičnih veščin pomaga ustrezno reagirati v nevarnih situacijah. Blaž Slanič dodaja, da gimnastika omogoča izboljšanje koordinacije in gibljivosti ter pripravi telo na padce.
Ključni so prevali
In kako začeti vadbo, ki jo lahko izvajamo tudi doma? Najprej se je, kot pred vsako telesno dejavnostjo, treba ogreti; s počasnim tekom, stranskimi koraki, počepi in nekaj poskoki. Sledi razgibavanje; od komolcev do bokov in prstov na obeh rokah ter vaje, ki poskrbijo za gibčnost in utrjenost zapestij. Nato pa pridejo na vrsto različni prevali, ki so pri blaženju padcev ključni – teh je več vrst, npr. preval naprej, levji skok (najprej na roke) ali opičji preval (s stegnjeno roko naprej). Pravo tehniko si lahko ogledate v videu, povzemamo pa ključne elemente: spodvijanje glave, stegovanje nog in prevalitev teže naprej oz. porazdelitev teže diagonalno preko roke in hrbta.
"Če ti pri ovinku spodnese zadnje kolo motorja, načelom oddrsiš – preneseš energijo naprej. Če pa te vrže čez motor, prideta do izraza koordinacija in moč – pri tem je pomembno, da spodviješ glavo in narediš preval, da ne boš priletel naravnost na noge," opisuje Blaž Slanič in dodaja, da se starejši lahko bolj poškodujejo, ker si mislijo, da se zaradi starosti ne morejo več dovolj dobro fizično pripraviti, a ker z leti zgubljamo gibčnost, je tudi za ljudi v zrelih letih pomembno, da izvajajo vaje za gibljivost.
"Človeško telo je pripravljeno na vse mogoče dražljaje iz okolice, le vprašanje je, koliko ga 'špricamo z WD 40' in koliko skrbimo zanj," pravi Filip Kržišnik in dodaja, da začetnikom svetuje počasno uvajanje in osnovne vaje, pri katerih se še počutijo varno.

Celoten potek gimnastičnih vaj si lahko ogledate v spodnjem videu in fotogaleriji.