Pri BMW-ju niso omenili možnosti serijske proizvodnje ali proizvodnje omejenega števila vozil. Foto: BMW
Pri BMW-ju niso omenili možnosti serijske proizvodnje ali proizvodnje omejenega števila vozil. Foto: BMW

Pri BMW-ju so na zboru prestižnih in oblikovno edinstvenih vozil Concorso d’Eleganza Villa d’Este ob obali jezera Como v Italiji predstavili novo konceptno vozilo 2002 hommage.
Pri BMW-ju so prestižni dogodek že pretekla leta izkoriščali za predstavitev oblikovno zanimivih konceptnih vozil, kot so BMW mille miglia concept, BMW 3.0 CSL hommage concept in BMW pininfarina gran lusso coupe.
Vsi našteti konceptni avtomobili so del zgodovinske zgodbe, povezane z bavarskimi avtomobili. Enako velja za 2002 hommage concept. Povod za izdelavo koncepta je bila 100-letnica bavarskega podjetja in petdesetletnica BMW-serije 02, v katero spada tudi različica 2002. Inženirji so kot osnovo vzeli BMW M2 coupe.
Podobnosti z BMW-jem iz sedemdesetih let
Pri BMW-ju podatkov o pogonu in motorju niso razkrivali, po pisanju tujih medijev pa so pod motorni pokrov vgradili 3,0-litrski šestvaljni turbobencinski motor z 272 kilovati moči iz najnovejšega serijskega kupeja z oznako M2.
V ospredju je bil oblika. Gre za retrofuturistično vozilo, ki se od modela M2 coupe razlikuje zaradi oblikovalskega paketa dodatkov, zaradi katerega je vozilo širše. Nov je prednji del, vključno z ledvičkami, ki spominjajo na morskega psa, drugačen je tudi zadek s štirimi izpušnimi cevmi. Spredaj so tri večje odprtine za dovod zraka. Oblikovalci so mu namenili številne elemente zunanjosti, ki spominjajo na BMW-jeva vozil iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Izstopajo predvsem žarometi. Krom so nadomestili z ogljikovimi vlakni. Pika na i je prepoznavna modra barva.
"Pred natanko 50 leti se je s serijo 02 začelo uspešno obdobje za BMW," je dejal vodja oblikovanja pri BMW-ju Adrian van Hooydonk in dodal: "Prav kompaktni kupe je eno izmed vozil, zaradi katerega je naša znamka danes to, kar je."